Sari la conținut

STAXI – 2 – State-Trait Anger Expression Inventory

Denumirea probei: State-Trait Anger Expression Inventory – STAXI – 2

Autor: Charles D. Spielberger, PHD

Descrierea probei: STAXI – 2 a fost generat pentru a oferi specialistului un instrument ușor de administrat și obiectiv în cuantificare, în ceea ce privește trăirea internă, exprimarea externă și controlul furiei.

Trăirea furiei, așa cum este măsurată de către STAXI – 2, este definită conceptual ca având două component majore – o component de stare și una de trăsătură. Starea de furie este definită ca fiind o stare sau condiție psihologică emoțională, marcată de sentimente subiective care variază în intensitate.Furia ca trăsătură de personalitate este definită în termenii diferențelor individuale, ca fiind dispoziția de a percepe un volum mare de situații ca fiind supărătoare sau frustrante, precum și prin tendința de a răspunde unor asemenea situații cu nivele ridicate ale furiei, ca stare punctuală.

STAXI – 2 este un instrument de 57 de itemi care se adresează adulților și adolescenților, completarea lui necesitând în general între 12-15 minute.

Grup ţintă: este utilizat în evaluarea personalităţii normale cât şi a patologiei psihologice, adulte sau adolescente ( limita inferioară de vârstă – 12 ani).

Durata medie de aplicare: STAXI-2 este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea STAXI-2 nu durează decât rareori mai mult de 12-15 minute.

Modalităţi de aplicare: STAXI-2 este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, chiar dacă există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma sa cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion-hârtie, STAXI-2 se compune dintr-un caiet de testare de unică folosinţă, de pe care subiectul citeşte itemii chestionarului şi pe care notează, în dreptul fiecărui item, răspunsul său. În cazul optării pentru administrarea chestionarului în varianta sa electronică, precum şi pentru gestionarea bazei de date şi a raporturilor rezultate în urma testării este necesar accesul la internet şi identificarea cu numele de utilizator şi parolă.

Forma de administrare: STAXI-2 poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

Date de contact ale distribuitorului: TestCentral

Accesați: Metode și tehnici de evaluare și asistență psihologică