Sari la conținut

Fragmente dintr-o consultaţie: Autismul nu este marginea prăpastiei / Liviu Predescu

Fragmente dintr-o consultaţie

Este un lucru bine cunoscut faptul că terapiile folosite în tratarea autismului sunt cu atât mai eficiente cu cât intervenţia se face mai devreme. Pentru ca rezultatele să fie maxime, este necesară în primul rând o diagnosticare corectă şi, pe cât posibil, precoce. Ca atare, semnele de autism ar trebui să fie monitorizate începând de la 12 luni, în contextul evaluării de rutină a dezvoltării tuturor copiilor între 18 şi 24 de luni (perioada în care sunt detectate cele mai multe cauze de autism).

De unde începe autismul? Nu ştim. Care sunt însă steguleţele roşii (indicatorii) la care părinţii ar trebui să fie atenţi? Lipsa zâmbetelor sau expresii de bucurie până la 6 luni. Lipsa sunetelor, zâmbetelor sau a altor expresii faciale până la 9 luni sau după. Lipsa gângurelilor până la un an. Lipsa gesturilor (nu arată cu degetul şi nu utilizează gesturi pentru a-şi face cunoscute dorinţele) în primele 18 luni. Nu răspunde la propriul lui nume după primele 10-11 luni. Lipsa cuvintelor cu sens până la 16 luni. Lipsa propoziţiilor simple din două cuvinte (nu combină sau nu pronunţă două cuvinte în mod spontan) până la 24 de luni. Dezinteres faţă de învăţarea limbii la orice vârstă. Alte semne, în afară de cele care implică funcţia lingvistică, se referă la evitarea contactului vizual şi a dezvoltării unei greutăţi în mişcare. Nu iniţiază sau nu menţine contactul vizual (când se uită spre tine, pare că se uită prin tine). Nu urmăreşte cu privirea obiecte pe care i le arăţi (după 7 luni). Nu se uită în direcţia în care aude zgomote sau din care este strigat. Nu poate răspunde la comenzi simple ale părintelui după vârsta de 12 luni : ”Unde este cana?” sau “Arată-mi biberonul tău.”.

Copilul cu autism este fixat pe anumite obiecte şi explorează aspectele acestui obiect. De foarte multe ori pare prins în propria lume, se loveşte singur sau repetă sunete pe care doar el le înţelege, este sensibil la anumite sunete, la lumină, la o anumită textură sau la mirosuri. Lipsa empatiei şi a emoţiilor.

Semnele care apar mai târziu, se pot manifesta la copiii a căror dezvoltare este normală până la 18 luni. Apoi se vor opri din vorbit. Nu vor mai scutura din mână în semn de papa. Nu vor mai reacţiona când vor fi strigaţi pe nume. Se vor închide în propria carcasă şi vor fi foarte distanţi şi dezinteresaţi de împrejurimi. Aceste schimbări se pot produce gradual sau brusc.

Accesaţi:  Autismul nu este marginea prăpastiei / Liviu Predescu. Piteşti, Paralela 45