Sari la conținut

Fragment – Valori de doi bani / Arta subtilă a nepăsării, Mark Manson

Există o serie de valori des întâlnite ce generează probleme cu adevărat urâte – probleme ce abia de mai pot fi rezolvate. Să le trecem rapid în revistă:

  1. Plăcere. Plăcerea e minunată, dar transformată în valoare după care îți ghidezi viața este oribilă.

Întrebați orice dependent de droguri unde l-a dus căutarea plăcerii. Întrebați o adulterină care și-a distrus familia și și-a pierdut copiii dacă plăcerea i-a adus fericirea după care tânjea. Întrebați un bărbat care a mâncat până era să crape dacă plăcerea l-a ajutat să-și rezolve problemele. Plăcerea este un zeu fals. Cercetările arată că oamenii care își concentrează energia pe plăceri superficiale ajung mai anxioși, mai instabili din punct de vedere emoțional și mai deprimați. Plăcerea este cea mai superficială formă de satisfacție existențială, fiind așadar cel mai ușor de obținut și de pierdut.

Plăcerea nu este cauza fericirii, ci mai curând efectul ei. Ea apare în mod natural ca efect secundar atunci când rezolvi celelalte chestiuni (celelalte valori și standarde de măsurare).

  1. Succesul material. Mulți oameni își măsoară valoarea personală în funcție de câți bani câștigă, ce marcă de mașini conduc sau cât de verde este peluza din fața casei în comparație cu a vecinilor.

Cercetările au descoperit că, după ce sunt asigurate nevoile fizice de bază (mâncare, adăpost etc.), corelația dintre fericire și succesul lumesc se apropie rapid de zero. Așadar, dacă ești leșinat de foame și trăiești pe străzi în India, zece mii de dolari în plus pe an vor influența masiv fericirea ta. Dar dacă ocupi un loc confortabil în clasa de mijloc a unei țări dezvoltate, zece mii de dolari în plus pe an nu prea vor conta – adică te vei speti degeaba peste program și în weekenduri.

O altă problemă cu prețuirea exagerată a succesului material o reprezintă riscul de-a trece în plan secund alte valori, precum onestitatea, nonviolența și compasiunea. Oamenii care se definesc nu prin comportamentul lor, ci prin acumularea de simboluri ale statutului nu sunt doar superficiali, ci probabil și niște nenorociți.

  1. A avea întotdeauna dreptate. Creierele noastre sunt niște mașinării ineficiente. Facem frecvent presupuneri greșite, calculăm eronat probabilitățile, picăm în capcana erorilor de raționament și luăm decizii în baza toanelor noastre emoționale. Oamenii greșesc cam tot timpul, așa că, dacă trebuie să ai tot timpul dreptate ca să simți că ai o viață de succes – ei bine, îți va fi foarte greu să raționalizezi toate minciunile în favoarea ta.

În realitate, persoanele care își extrag aprecierea de sine din a avea dreptate pe orice subiect ridică o barieră ce-i împiedică să învețe din greșeli. Le lipsește abilitatea de-a privi din alte perspective și de-a empatiza cu ceilalți. Sunt închiși față de informațiile noi și importante. Mult mai util este să-ți asumi ignoranța și faptul că nu știi chiar atât de multe. Așa rămâi neatașat față de credințele superstițioase sau slab documentate și creezi premisele unei dispoziții constante de creștere și învățare.

  1. A rămâne pozitiv. Mai există și categoria celor ce-și măsoară viața după abilitatea de-a rămâne pozitivi față de aproape orice. Ți-ai pierdut locul de muncă? Minunat! Iată o oportunitate să-ți explorezi pasiunile. Te-a înșelat soțul cu sora ta? Eh, măcar așa afli ce însemni pentru cei din jurul tău. Ți-a murit copilul de cancer la gât? Nu mai trebuie să plătești taxele de colegiu!

”A privi partea însorită a vieții” e un principiu sănătos, fără doar și poate, dar adevărul este că uneori viața e de rahat, iar lucrul cel mai sănătos pe care-l poți face în momentele urâte este să recunoști asta.

Negarea emoțiilor negative duce la experimentarea unor emoții negative mai profunde și de mai lungă durată, precum și la disfuncție emoțională. Să ai tot timpul o atitudine pozitivă este o formă de evitare, nu o soluție validă la problemele vieții – probleme care, de altfel, dacă ți-ai ales inteligent valorile și sistemul de evaluare, ar trebui să-ți dea forță și să te motiveze.

Arta subtilă a nepăsării: o metodă nonconformistă pentru o viaţă mai bună / Mark Manson; trad. din engleză de Florin Tudose. – Bucureşti, Lifestyle Publishing, 2017