Sari la conținut

Fragment – Regândirea infidelităţii, Esther Perel

Pentru ei toţi sunt hotărâtă să găsesc o abordare mai eficientă şi mai plină de înţelegere a infidelităţii. Adeseori, oamenii văd o relaţie extraconjugală ca  pe o traumă de la care nu există cale de întoarcere. Într-adevăr, unele relaţii de acest tip vor da lovitura fatală unei căsnicii. Altele însă pot produce schimbarea de care e nevoie.

Trădarea doare până în măduva oaselor, dar poate fi vindecată. Câteodată, adulterul poate fi chiar benefic pentru cuplu.

Pentru că sunt de părere că o criză de infidelitate poate avea rezultate pozitive, am fost deseori întrebată: ”Deci, în cazul unui cuplu care are probleme, îi recomanzi o relaţie extraconjugală?”. Răspunsul meu: ”În cazul bolilor terminale, mulţi oameni au experienţe pozitive, care le schimbă viaţa. Dar nu recomand o relaţie extraconjugală, tot aşa cum nu ”recomand” să ai cancer.”

Perel, Esther; Regândirea infidelității: o analiză a relațiilor în cuplu / Esther Perel; trad. din engleză de Nicoleta Dascălu – București: Curtea Veche Publishing, 2018