Sari la conținut

Fragment – Incognito: viețile secrete ale creierului. David Eagleman – De unde vii, încotro te îndrepți?

Fragment

De unde vii, încotro te îndrepți?

Experiența fiecăruia dintre noi depinde de experiențele prin care am trecut. Deci atunci când vine vorba de culpabilitate, un lucru problematic de care trebuie să ținem cont este că oamenii nu-și pot alege felul în care se vor dezvolta.

După cum vom vedea, acceptarea acestui fapt nu-i scapă pe infractori de pedeapsă, dar este important să pornim această discuție cu înțelegerea clară a ideii că oamenii pornesc în viață din puncte foarte diferite. Este problematic dacă încerci să te pui în locul unui criminal și să tragi concluzia că tu „nu ai făcut așa ceva” – pentru că, dacă nu ai fost expus la cocaină in utero, la otrăvire cu plumb sau la abuz fizic, iar el da, atunci voi doi nu sunteți compatibili. Creierele voastre sunt diferite și nu ai cum să te pui în locul lui. Oricât te-ai strădui să-ți imaginezi cum e să fii ca el, tot n-ai reuși.

Cine am putea deveni se conturează chiar dinainte de copilărie, începe din momentul conceperii. Dacă până acum s-a crezut că genele nu influențează comportamentul, să ne amintim de următorul fapt  uimitor: dacă preluăm un anumit set de gene, avem cu 882% mai multe șanse să comitem o infracțiune violentă. Iată mai jos statisticile Departamentului de Justiție al SUA, împărțite în două categorii – infracțiuni comise de persoane care au aceste gene, pe de o parte, și infracțiuni comise de oameni care nu le au, de partea cealaltă:

Numărul mediu de infracțiuni violente comise anual în Statele Unite

Delict Purtători ai genelor Nepurtători ai genelor
Atac deosebit de grav 3.419.000 435.000
Omucidere 14.196 1.468
Jaf armat 2.051.000 157.000
Viol 442.000 10.000

Cu alte cuvinte, dacă ai aceste gene, există de opt ori mai multe șanse să comiți un atac deosebit de grav, există de zece ori mai multe șanse să comiți crimă, de treisprezece ori mai multe pentru jaf armat și de patruzeci și patru de ori mai multe pentru viol.

Aproximativ o jumătate din populația globului e purtătoare a acestor gene, iar cealaltă jumătate nu este, lucru care într-adevăr îi face pe primii mai periculoși. Și nici măcar nu e o comparație. O covârșitoare majoritate a deținuților au aceste gene, la fel ca 98,4% din cei condamnați la moarte. Cred că este mai mult decât evident că purtătorii sunt mai puternic predispuși la un alt fel de comportament, iar aceste statistici sunt suficiente pentru a demonstra că nu toată lumea este înzestrată la fel, în ceea ce privește impulsurile și comportamentul.

Incognito: viețile secrete ale creierului/ David Eagleman; trad.: Ovidiu Solonar. – București, Editura Humanitas, 2016