Incognito: viețile secrete ale creierului – David Eagleman

Felul în care ne comportăm este rezultatul unei lupte între mecanismele interne.

Alcoolul nu este un ser al adevărului. Dar tinde să încline balanța în favoarea fracțiunii care nu cântărește lucrurile și ia decizii pe termen scurt, fiind la fel de îndreptățită să se declare a fi cea “adevărată”.

Starea materialului fizic determină starea gândurilor.

Nici logica în sine, nici mediul înconjurător de capul lui nu determină produsul final al personalității. Nu îți alegi nici natura, nici felul în care ești crescut, cu atât mai puțin modul încurcat în care interacționează acestea. Moștenești un tipar genetic și ești născut într-o lume asupra căreia nu faci nici o alegere în anii tăi de formare. Din acest motiv oamenii dobândesc perspective deosebite asupra lumii, au personalități deosebite, precum și variate capacități de a lua decizii. Acestea nu sunt alegeri; sunt sorții care ne-au picat. Fără îndoială, mintea și biologia sunt conectate – dar nu într-o manieră care să poată fi înțeleasă printr-o abordare reducționistă.

Descriere CIP a Bibliotecii Naționale a României: Incognito: viețile secrete ale creierului/ David Eagleman; trad.: Ovidiu Solonar. – București, Editura Humanitas, 2016

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi