Sari la conținut

Fragment – Ce însemnă să fii un lider bun. Daniel Goleman – Semnele deficitului de empatie la un lider

Fragment

Semnele deficitului de empatie la un lider

Gândiți-vă la doi oameni care lucrează în aceeași organizație cu dumneavoastră: cu o funcție ierarhică inferioară, celălalt cu o funcție ierarhică superioară. Acum, imaginați-vă că primiți un e-mail de la fiecare dintre cei doi. Întrebați-vă cât timp vă va lua să le răspundeți.

Cel mai probabil celui cu o funcție ierarhică superioară îi veți răspunde imediat, iar celuilalt îi veți scrie îndată ce veți putea să vă ocupați și de e-mailul său.

Diferența de timp dintre trimiterea răspunsurilor a fost folosită pentru a schița ierarhia într-o organizație. Iar rezultatul reflectă următorul principiu: suntem mai atenți la cei care dețin mai multă putere decât noi și îi observăm mai puțin pe cei care dețin mai puțină putere.

Relația dintre putere și atenția primită se vede clar în interacțiuni simple, cum ar fi prima întâlnire dintre doi străini. În numai cinci minute de conversație, persoana cu un statut social mai înalt dă mai multe semne de atenție, cum sunt contactul vizual sau încuviințările din cap, decât persoana cu un statut mai modest. Această discrepanță la nivel de atenție există chiar și între colegii de facultate, când unii sunt mai bogați, iar alții mai săraci.

Analiza timpului de răspuns la e-mail a fost făcută folosindu-se toată baza de date a corporației Enron, care a fost pusă la dispoziția cercetătorilor după ce a fost utilizată în investigarea cauzelor falimentului firmei. Programul de detectare a rețelelor sociale dintr-o organizație, prin analiza e-mailulrilor, a fost dezvoltat de Universitatea din Columbia, iar rezultatele s-au dovedit impresionant de exacte.

La fel ca atenția, și empatia este legată de statutul social. Când oamenii care nu se cunoșteau dinainte vorbeau despre divorțuri sau alte momente dureroase din viața lor, persoana inferioară social era cea care exprima mai multă empatie. O altă măsură a empatiei, anume exactitatea cu care putem spune care sunt sentimentele unei persoane după indicii precum expresia facială, îi diferențiază de ceilalți pe oamenii cu un statut social mai modest, care au abilități mai dezvoltate decât cei situați pe poziții mai înalte.

Acest fapt social îi pune pe lideri în pericol – la urma urmelor, cei mai eficienți lideri sunt cei cu abilități ieșite din comun înrădăcinate în empatie, cum ar fi puterea de convingere și de a-i influența pe alții, de a-i motiva și de a—i asculta, precum și capacitatea de a lucra în echipă și de a colabora.

Goleman, Daniel; Ce înseamnă să fii un lider bun; trad. Ruxandra Apetrei. – București, Curtea Veche, 2017