Fragment – Autismul nu este marginea prăpastiei | Liviu Predescu

A urmat doar trei luni de şcoală. Un profesor i-a spus că este prea prost ca să înveţe ceva şi ar trebui să aleagă un domeniu în care ar putea să trăiască în virtutea personalităţii lui plăcute. La 12 ani lucra la căi ferate. Nu a făcut vreodată studii de matematică sau fizică. Dar a fost un autodidact. Şi îşi fixase un ţel foarte ambiţios: să scoată o invenţie la fiecare şase luni – înainte să moară, avea peste o mie de invenţii patentate în Statele Unite ale Americii. Practic, este imposibil să ne imaginăm vremurile noastre, lumea noastră (aşa-zis) ”nonautistă” , fără contribuţia sa importantă la inventarea electricităţii şi a becului cu filament, a centralei electrice, a fonografului, a telefonului, a camerei de filmat şi a multor, multor altele. Numele lui: Thomas Edison, adult cu autism.

A fost copil grăsuț, cu capul neobişnuit de mare. Când mama lui l-a văzut, imediat după naştere, a crezut că are un copil cu capul diform, iar familia l-a considerat de-a dreptul monstruos. Medicul i-a liniştit însă, spunându-le că în câteva săptămâni proporţiile corpului se vor echilibra. Şi, întradevăr, toate temerile s-au risipit în câţiva ani, micuţul dezvoltându-se uneori ca un copil normal, chiar dacă era prea lent. Vorbea totuşi rar – nu a vorbit până la trei ani – iar când o făcea, rostea cuvintele foarte greoi, împiedicându-se în respiraţie. Aşa se face că până la 9 ani părinţii au crezut că au un copil retardat.

Se manifesta bizar. Era un copil retras, preocupat de anumite subiecte, pe care cei de vârsta lui nu le înţelegeau, astfel că îl dispreţuiau. Datorită dificultăţilor de a se adapta la şcoală, profesorii l-au considerat un copil-problemă, îndărătnic şi diferit, care nu vrea că înveţe. Una dintre profesoare l-a descris ca fiind “încet la minte, nesociabil şi pierdut pentru totdeauna în vise prosteşti”. Prin urmare, a fost exmatriculat de la şcoală. Peste ani, a pierdut şi admiterea la politehnică. A învăţat din acestea şi a crescut cu acestea, iar acestea l-au pregătit pentru mai târziu. Numele lui:  Albert Einstein, adult cu autism.

 Accesaţi:  Autismul nu este marginea prăpastiei / Liviu Predescu. Piteşti, Paralela 45