Sari la conținut

Fragment – A spune sau a nu spune, Regândirea infidelității – Esther Perel

Adevărul poate fi irevocabil distructiv, ba chiar agresiv, oferit cu o plăcere sadică. În nenumărate situații, am văzut cum sinceritatea a făcut mai mult rău decât bine, ceea ce m-a determinat să-mi pun întrebarea dacă minciuna poate avea uneori un rol protector. Pentru multă lume, această noțiune pare inimaginabilă. Dar revin: am auzit și soți care aflaseră și care strigau: ”Aș fi vrut să nu îmi spui niciodată!”

La un curs pentru terapeuți, un participant care lucra într-un azil mi-a cerut sfatul: ”Ce îi pot spune unui pacient aflat în fază terminală care dorește ca, înainte să moară, să îi mărturisească soției că a înșelat-o toată viața? ” I-am răspuns: ”Înțeleg că pentru el, mărturisirea venită după atâția ani poate părea o expresie sinceră de iubire profundă și respect. Dar trebuie să știe că, poate, el va muri liniștit, însă ea va trăi tulburată. În timp ce el își va dormi somnul veșnic, ea se va zbate, va avea insomnii și își va imagina tot felul de scenarii, care, vor fi mult mai fierbinți decât au fost vreodată aventurile lui. Asta e moștenirea pe care vrea să o lase?”

Uneori, tăcerea înseamnă să ai grijă de celălalt. Înainte să îți verși vinovăția asupra unui partener care nu bănuiește nimic, cântărește la al cui bine te gândești în realitate. Oare purificarea sufletului este chiar atât  de lipsită de egoism pe cât pare? Și ce presupui că va face partenerul cu acele informații?

Pentru multe persoane, exclusivitatea sexuală este imposibil de separat de stabilitate, siguranță, angajament și loialitate. Pare inimaginabil să putem obține acele virtuți într-o relație mai permisivă. Totuși, după cum a afirmat psihiatrul Stephen B. Levine, schimbarea valorilor este parte integrantă din experiența vieții. O acceptăm când vine vorba despre valorile noastre politice și religioase, precum și de cele profesionale. De ce nu am face-o și în privința celor sexuale? Levine ne invită să recunoaștem că ”valorile noastre se schimbă pe măsură ce ne maturizăm, evoluând de la înțelegerea aspectelor morale și etice în termeni absoluți de alb/negru și înțelegerea ambiguității gri a majorității lucrurilor”.

Și dacă ar fi să considerăm fidelitatea ca pe o constantă relațională care presupune respect, loialitate și intimidate emoțională? Poate include sau nu exclusivitate sexuală, în funcție de înțelegerile partenerilor?

Perel, Esther; Regândirea infidelității: o analiză a relațiilor în cuplu / Esther Perel; trad. din engleză de Nicoleta Dascălu – București: Curtea Veche Publishing, 2018