Sari la conținut

Fragment – 20 de minute. Gretchen Reynolds – Cum să abordăm febra musculară

Fragment

Cum să abordăm febra musculară

Sportul este, bineînţeles, un stres fizic şi destul de nietzschean la nivel molecular. Muşchii, oasele şi ţesuturile conjunctive cresc mai puternice suportând diverse afecţiuni. Muşchiul scheletic, în special, răspunde la activitatea fizică nefamiliară prin deteriorare parţială. Muşchiul scheletic este un ţesut unic, alcătuit din fibre lungi şi subţiri, care sunt compuse din mai multe proteine diferite. (Ţesutul muşchiului cardiac este diferit, dar nu este important în acest context.) Aceste proteine se cuplează ca piesele de Lego în interiorul unor compartimente fibroase numite sarcomere. Sarcomerele se pot întinde, dar doar atât.

În interiorul anumitor tipuri de mişcări, unele sarcomere din interiorul muşchilor afectaţi sunt întinse mai mult decât pot tolera. Proteinele din interior se repară, iar majoritatea fiziologilor cred că duc la microrupturi în ţesutul muscular. La câteva ore sau chiar la o zi două de la sesiunea iniţială de antrenament, această deteriorare a celulelor duce la inflamaţie, care este răspunsul organismului la orice invazie sau afectare a ţesuturilor, iar activitatea fizică foarte energică reprezintă o mare afectare. Vasele de sânge se dilată în secţiunile afectate ale muşchiului, leucocitele din sânge şi alte celule ale sistemului intervin, ţesuturile se umflă şi se încălzesc şi, în general, un haos total domneşte în interiorul muşchilor dumneavoastră.

Cu siguranţă, cunoaşteţi această senzaţie. Este cunoscută sub numele de “durere musculară cu debut întârziat” sau febră musculară, care afectează pe oricine face mişcare. Principalele vinovate pentru febra musculară sunt nişte contractări musculare ciudate, în timpul cărora anumite forţe intervin asupra muşchilor în timp ce aceştia se lungesc, de exemplu, ca atunci când lăsaţi jos o halteră. (Un muşchi se poate lungi în timp ce se contractă, întrucât contracţie, în acest sens, înseamnă a crea o forţă, nu a se scurta.) Contracţiile concentrice, în cadrul cărora muşchii se scurtează – mişcarea verticală în cadrul flexiunilor pentru bicepşi, de exemplu – provoacă mai puţine daune. Iată de ce atunci când alergi la vale îţi dă mai multe dureri a doua zi decât atunci când alergi pe teren plat.

În general, febra musculară este un lucru bun. Ţesuturile se reconstruiesc, devenind mai puternice şi mai pliabile, un proces cunoscut sub numele de anost, adaptare, care se întâmplă să fie fundamentul fitnessului. Dar este eficient numai dacă vă recuperaţi corespunzător.

Reynolds Gretchen, 20 de minute/ Gretchen Reynolds; trad.:Adriana Vulpe – Bucureşti: Litera, 2016