20 de minute. Cum să facem sport mai eficient. Să ne antrenăm inteligent şi să trăim mai mult – Gretchen Reznolds

A fi activ este modul cel mai bun, mai uşor şi mai ieftin de a scădea rata mortalităţii indiferent de cauză şi de a mări durata vieţii funcţionale.

Ideea că poţi obține o condiţie fizică de invidiat pur şi simplu mergând la plimbare nu se dovedeşte adevărată.

Nu există medicamente sau o altă intervenţie care să fie la fel de eficientă ca activitatea fizică în conservarea sau chiar intensificarea capacităţilor cognitive ale unei persoane. Efectele se extind chiar dincolo de a gândi şi a ţine minte. Efortul fizic modifică în mod categoric şi modul în care ne simţim.

Studiile multiple sugerează că principala cheie a succesului în multe activităţi fizice este antrenamentul. În rândul atleţilor, cei care au cel mai mare volum de antrenament realizează cei mai buni timpi. Antrenamentul poate avea o pondere mai mare decât o dotare genetică insuficientă în cazul sportivilor.

Vârsta nu este în mod strict doar o stare de spirit. Se poate demonstra că la majoritatea dintre noi, se manifestă în trupul nostru cu cruzime. După cum se observă cu ochiul liber şi în mod ştiinţific, marea majoritate dintre noi experimentează un declin fizic accelerat la un moment dat, de obicei cu începere de la vârsta a doua. Începem să ne pierdem tonusul muscular, talia, înălţimea, energia, părul, apetitul sexual şi cheile de la maşină.

Noi, oamenii, suntem făcuţi să ne mişcăm. Toate descoperirile ştiinţifice existente şi experienţa noastră demonstrează că oamenii au o nevoie biologică intrinsecă de un anumit prag de mişcare. Trebuie să ne mişcăm trupul, dacă nu vrem să-l pierdem, prin erodarea sistemelor interne şi micşorarea potenţialului şi a capacităţilor fizice. Dacă suntem leneşi în tinereţe, pierdem ani din viaţă, pe măsură ce îmbătrânim. Chiar înainte de aceasta sacrificăm ceea ce ar putea fi o viaţă deplină, independentă, împlinitoare. Devenim fragili, când am fi putut fi robuşti, şi bolnavi, când am fi putut fi sănătoşi. Inactivitatea reprezintă cel mai mare pericol la adresa sănătăţii publice din secolul nostru; şi poate fi prevenită aproape în totalitate.

Descriere CIP a Bibliotecii Naţionale a României: Reznolds Gretchen, 20 de minute/ Gretchen Reznolds; trad.:Adriana Vulpe – Bucureşti: Litera, 2016

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi