DENVER II- Denver Developmental Screening Test II (DDST II) – Sistemul de evaluare a comportamentului copiilor

Denumirea probei: DENVER II – Denver Developmental Screening Test II (DDST II)- Sistemul de evaluare a comportamentului copiilor

Autori: William K. Frankenburg& Josiah B. Dodds

Descrierea probei: Deviațiile în dezvoltare ale copiilor mici și sugarilor sunt deseori dificil de detectat prin examinări fizice de rutină. Astfel, testul este administrat prin evaluarea performanței copilului la un număr de sarcini potrivite din punct de vedere al vârstei sale. Testul este util în mod special în evaluarea și identificarea unor posibile probleme la copiii asimptomatici. Este administrat pentru a determina dezvoltarea curentă a copilului, nu este un test IQ și nici un predictor definitv al abilităților adaptative sau intelectuale viitoare.

DENVER II constă  din 125 de itemi grupați pe formularul de testare în patru secțiuni care au scopul de a evalua copilul în următoarele arii sau funcții: Personal- Social, Motor Fin- Adaptativ, Limbaj, Motor- Grosier.

De asemenea, testul include cinci itemi de comportament în timpul testării, care sunt completați după administrarea testului. Evaluarea comportamentului copilului în acest mod ajută specialistul să evalueze în mod subiectiv performanța și comportamentul general al copilului, obținând astfel un indicator grosier al felului în care copilul își utilizează abilitățile.

DENVER II este acompaniat de asemenea de DENVER PDQ-II (Pre-Screening Developmental Questionnaire) . PDQ este o transpunere a acelor itemi din DENVER II care pot fi scorați prin raportare de către părinte sau care, deși în aplicarea propriu-zisă a testului sunt scorați exclusiv prin observarea comportamentului, este posibil să fie observați și raportați de părinte, cel puțin pentru scopul unui screening preliminar. PDQ constă în 4 formulare, câte un formular pentru fiecare din cele patru categorii de vârstă: 0-9 luni, 9-24 luni, 2-4 ani și 4-6 ani.

Grup ţintă: DENVER II este utilizat pentru evaluarea nivelului de dezvoltare la copii, populaţia căreia îi poate fi administrat fiind formată din nou-născuţi, sugari, antepreşcolari şi preşcolari.

Durata medie de aplicare: DENVER II este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea sa nu durează mai mult de 10 sau 40 de minute, variind în funcție de itemii de administrare.

Modalităţi de aplicare: DENVER II este administrat de obicei interactiv: utilizatorul administrează itemii copilului evaluat sau solicită informaţia părintelui, notând pe formularul de testare răspunsurile.

Condiţii de aplicare: Denver poate fi administrat individual. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia examinatului. Ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acei copii care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

Date de contact ale distribuitorului: TestCentral

Accesați: Metode și tehnici de evaluare și asistență psihologică