Sari la conținut

Dacă alegeți să vă întoarceți împotriva cererilor de apropiere

Dacă alegeți să vă întoarceți împotriva cererilor de apropiere

A vă întoarce împotriva unei cereri de apropiere înseamnă a răspunde la aceasta într-o manieră negativă. În studiile noastre, am constatat că există mai multe feluri de a vă întoarce împotrivă:

  • Reacții disprețuitoare, care includ comentarii ofensatoare, lipsite de respect la adresa persoanei care face cererea de apropiere. Asemenea remarci jignitoare sunt sunt adesea făcute cu un aer de superioare, ca și când vorbitorul ar vrea să îl țină la distanță pe cel care cere, iar insultele făcute intenționat îl ajută să obțină acest lucru.
  • Reacții ostile, care sunt provocatoare sau agresive. Aveți impresia că vorbitorul caută să se certe. Va combate orice spune celălalt, indiferent ce ar fi aceasta. Răspunsurile ostile implică adesea tachinări sau provocări nedrepte.
  • Reacții contradictorii, când persoana pare să-și dorească să înceapă o dispută sau o ceartă. Aceasta este o reacție mai puțin ostilă, însă tot împiedică încercările de apropiere.
  • Reacții de dominare, care implică încercări de a controla cealaltă persoană. Scopul celui care răspunde este de a-l face pe cel care cere să se retragă, să renunțe sau să se supună. Adesea, aceste reacții sunt de tipul celor parentale, indiferent dacă cel care le are este o figură parentală sau nu.
  • Reacții critice, care sunt atacuri generalizate la adresa caracterului celui care cere. Sunt altceva decât nemulțumirile, care se concentrează pe un anumit eveniment sau comportament. Atunci când oamenii sunt critici, ei folosesc adesea termeni generali, spunând lucruri precum ”tu întotdeauna…” și ”tu niciodată…”. Auzim frecvent expresii de învinovățire sau de trădare în aceste răspunsuri.
  • Reacții defensive, care creează sentimentul de separare, prin aceea că cel care răspunde se eschivează de la asumarea responsabilității pentru problema în cauză. Dacă cel care cere este supărat pentru ceva, cel căruia îi adresează cererea poate reacționa precum o victimă inocentă care este învinuită pe nedrept.

Terapia relaţiilor. Un ghid în cinci paşi pentru consolidarea căsniciei, a familiei şi a prieteniilor dumneavoastră / John Gottman, Joan DeClaire; trad. din lb. engleză: Ştefania Miclea. – Cluj Napoca, Editura A.S.R., 2018