Sari la conținut

William Styron

Născut în 1925, în Newport News, Virginia, Styron a început să citească de foarte devreme și chiar a și publicat multe povestiri scurte în ziarul școlii.

Și-a luat licența la Universitatea Duke și în anul următor s-a înrolat în Marina Militară a SUA, servind ca ofițer secund în ultimii doi ani ai celui de-al Doilea Război Mondial. După lăsarea la vatră, s-a stabilit la New York, lucrând pentru divizia comercială a Editurii McGraw-Hill și urmând cursuri de scriere dramatică, la Noua Școală de Cercetare Socială. A trăit la Paris în prima parte a anilor 1950, unde a ajutat la înființarea revistei literare Paris Review.

Primul său roman, Lie Down in Darkness (Scufundare în întuneric) (1951), care a prezentat căderea spre sinucidere a unei tinere, a fost o senzație literară și a primit Premiul Academiei Americane de la Roma. Alte cărți ale sale includ lucrarea câștigătoare a Premiului Pulitzer The Confessions of Nat Turner (Confesiunile lui Nat Turner) (1967) și bestsellerul, câștigător al Premiului American de Carte, Sophieʼs Choice (Alegerea Sophiei) (1979), care a fost, mai târziu, ecranizat, cu Meryl Streep în rolul principal. Premiul menționat în Întunericul vizibil a fost Premiul Mondial Cino del Duca, oferit anual unui artist sau om de știință cu contribuții semnificative pentru cauza umanismului.

Styron a murit în 2006.

Selecție din opere:

  • Lie Down in Darkness (Scufundare în întuneric) (1951);
  • The Confessions of Nat Turner (Confesiunile lui Nat Turner) (1967);
  • Sophieʼs Choice (Alegerea Sophiei) (1979).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie