Tulburările afective

Secţiunea tulburărilor afective include tulburările care au ca element predominant o perturbare de dispoziţie.

Tulburările afective sunt împărţite în tulburări depresive („depresia unipolară”), tulburări bipolare şi două tulburări bazate pe etiologic – tulburarea afectivă datorată unei condiţii medicale generale şi tulburarea afectivă indusă de o substanţă.

 Tulburările depresive (adică, tulburarea depresivă majoră, tulburarea distimică şi tulburarea depresivă fără altă specificaţie) se disting de tulburările bipolare prin faptul că nu există nici un istoric de a fi avut vreodată un episode maniacal, mixt sau hipomaniacal. Tulburările bipolare (de ex., tulburarea bipolară I, tulburarea bipolară II, ciclotimia şi tulburarea bipolară fără altă specificaţie) implică prezenţa (sau un istoric) de episoade maniacale, mixte sau hipomaniacale, acompaniate de regulă de prezenţa (sau un istoric) de episoade depresive majore.

Tulburarea depresivă majoră se caracterizează printr-unul sau mai multe episoade depresive majore (adică, cel puţin 2 săptămâni de dispoziţie depresivă sau de pierdere a interesului, acompaniată de cel puţin patru simptome suplimentare de depresie).

Tulburarea distimică se caracterizează prin cel puţin 2 ani de dispoziţie depresivă mai multe zile da decât nu, acompaniată de simptome depresive care nu satisfac criteriile pentru un episod depresiv major.

Tulburarea depresivă fără altă specificaţie este inclusă pentru codificarea tulburărilor cu elemente depresive care nu satisfac criteriile pentru tulburarea depresivă majoră, tulburarea distimică, tulburarea de adaptare cu dispoziţie depresivă sau tulburarea de adaptare cu dispoziţie anxioasă şi depresivă (sau simptome depresive despre care există informaţii inadecvate sau contradictorii).

Tulburarea bipolară I se caracterizează printr-unul sau mai multe episoade maniacale sau episoade mixte, acompaniate de regulă de episoade depresive majore.

Tulburarea bipolară II se caracterizează printr-unul sau mai multe episoade depresive majore, acompaniate de cel puţin un episod hipomaniacal.

Tulburarea ciclotimică se caracterizează prin cel puţin 2 ani de numeroase perioade de simptome hipomaniacale care nu satisfac criteriile pentru un episod maniacal şi numeroase perioade de simptome depresive care nu satisfac criteriile pentru un episod depresiv major.

Tulburarea bipolară fără altă specificaţie este inclusă pentru codificarea tulburărilor cu elemente bipolare care nu satisfac criteriile pentru nici una dintre tulburările bipolare specifice, aşa cum sunt acestea definite în această secţiune (sau simptome bipolare despre care există informaţii insuficiente sau contradictorii).

Tulburarea afectivă datorată unei condiţii medicale generale se caracterizează printr-o perturbare persistentă şi proeminentă de dispoziţie, considerată a fi consecinţa fiziologică directă a unei condiţii medicale generale.

Tulburarea afectivă indusă de o substanţă se caracterizează printr-o perturbare persistentă şi proeminentă de dispoziţie, considerată a fi consecinţa fiziologică directă a unui drog de abuz, a unui medicament, a unui alt tratament somatic pentru depresie sau a expunerii la un toxic.

Tulburarea afectivă fără altă specificaţie este inclusă pentru codificarea simptomelor afective care nu satisfac criteriile pentru nici o tulburare afectivă specifică şi în care este dificil să se aleagă între tulburarea depresivă fără altă specificaţie şi tulburarea bipolară fără altă specificaţie (de ex., agitaţia acută).

Accesați: Invitație participare cercetare (martie-mai 2019)