Sari la conținut

Steven Arthur Pinker

Steven Arthur Pinker (n. 18 septembrie 1954) este un psiholog cognitiv canadian-american, lingvist și autor de științe populare. Este profesor de familie Johnstone la Departamentul de Psihologie al Universității Harvard și este cunoscut pentru susținerea psihologiei evolutive și a teoriei computaționale a minții.

Specializarile academice ale lui Pinker sunt cogniția vizuală și psiholinguistica. Subiecții săi experimentali includ imagini mentale, recunoașterea formei, atenție vizuală, dezvoltarea limbajului copiilor, fenomene regulate și neregulate în limbaj, bazele neuronale ale cuvintelor și gramaticii și psihologia cooperării și comunicării, inclusiv eufemism, innuendo, expresie emoțională și cunoștințe comune.

Pinker este autorul a opt cărți pentru publicul larg. Lucrările sale anterioare susțin că facultatea umană pentru limbaj este un instinct, un comportament înnăscut modelat prin selecție naturală și adaptat nevoilor noastre de comunicare.

Pinker a fost numit drept unul dintre cei mai influenți intelectuali din lume de diverse reviste. A câștigat premii de la American Psychological Association, Academia Națională de Științe, Instituția Regală, Cognitive Neuroscience Society și American Humanist Association. A susținut Gifford Lectures la Universitatea din Edinburgh în 2013. A servit la comitetele de redacție ale unei reviste variate și la consiliile consultative ale mai multor instituții. A participat frecvent la dezbaterile publice despre știință și societate.

Cercetările sale în psihologia cognitivă au câștigat premiul pentru carieră timpurie (1984) și Boyd McCandless Award (1986) de la American Psychological Association, Troland Research Award (1993) de la National Academy of Sciences, premiul Henry Dale (2004) de la Instituția Regală a Marii Britanii și Premiul George Miller (2010) de la Cognitive Neuroscience Society.

Selecție din opere:

  • Învățarea și dezvoltarea limbajului (1984);
  • Visual Cognition (1985);
  • Conexiuni și simboluri (1988);
  • Învățabilitate și cunoaștere: achiziția structurii argumentelor (1989);
  • Semantica lexicală și conceptuală (1992);
  • Instinctul de limbă (1994);
  • Cum funcționează mintea (1997);
  • Cuvinte și reguli: Ingredientele limbajului (1999);
  • Ardezia în alb: negarea modernă a naturii umane (2002).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie