Scala indexului schimbării vieţii de Thomas Holmes

Consemn

Uitaţi-vă la evenimentele descrise mai jos. Faceţi un semn în spaţiul de lângă acel eveniment dacă vi s-a întâmplat în ultimele 12 luni.

Calcularea scorului

Adunaţi numerele  din căsuţele marcate.

Interpretarea scorului

Dr. Holmes şi colegii au arătat clar relaţia dintre schimbările recente şi viitoarele afecţiuni.

Nu sunt probleme importante ;

150-199 Un nivel uşor de criză a vieţii ;

200-299 Un nivel de criză a vieţii moderat ;

300 sau peste Un nivel crescut care prezintă riscuri pentru sănătatea clientului .

Nu doar aceste indice este legat de posibilitatea unei îmbolnăviri. Este la fel de important şi modul în care răspundeţi la aceste schimbări. Psihologii au observat comparând două grupuri de oameni cu scoruri peste 3oo că cei care s-au îmbolnăvit aveau dificultăţi în acceptarea emoţională a vieţii. De asemenea sunt implicate şi alte aspecte ale modului cum abordaţi problemele în general , cum ar fi nevoia de a rezolva totul la timpul lui.

Asta înseamnă că după ce aveţi rezultatele la test , trebuie să evaluaţi cât de puternic sunteţi pe plan emoţional şi cât de bine reuşiţi să controlaţi aceste schimbări precum şi tehnicile voastre de relaxare.

Indicele vostru arată probabilitatea de îmbolnăvire în funcţie de modul cum reuşiţi să vă controlaţi stresul. Simplul fapt că sunteţi conştienţi de conceptul de stres şi că schimbările vieţii pot creşte acest stres pot reduce posibilitatea apariţieie acestor îmbolnăviri .

 Istoric

Cele mai comune situaţii producătoare de stres din viaţa cotidiană implică frica şi frustrarea. Majoritatea oamenilor sunt de acord că există un nivel ridicat de stres în evenimente negative legate de aceste două emoţii cum ar fi moartea unui soţ, separarea maritală, sau detenţia. Dar a fost nevoie de un grup de la Şcoala de Medicină din Washington să arate şi să cuantifice că orice schimbare majoră a vieţii, chiar şi una pozitivă, produce stres. Conducătorul echipei de cercetare a găsit la un grup de 400 de oameni o strânsă legătură între schimbările din ultimele 6 luni şi probabilitatea de a se îmbolnăvi.

Din aceste cercetări a rezultat această scală, care dă valori la 43 de evenimente în funcţie de gradul de stres pe care îl produce. Cercetarea care a ur-mat,  necesară pentru validarea scalei este fascinantă. Au fost făcute studii pe un număr impresionant de oameni pentru a se monitoriza evenimentele prin care au trecut şi problemele de sănătate pe care le-au avut.

Dacă vă uitaţi peste aceste evenimente veţi observa că separarea maritală are un grad de stres mai ridicat chiar decât boala sau o rănire. Dar evenimentul pozitiv de împăcare a soţilor produce mai mult stres decât o situaţie cu privire la dificultăţi sexuale .