Depresia postpartum este cea mai comună complicație de după naștere și se întâlnește în aproximativ 13% din femeile care au născut. Dacă nu este corect identificată și tratată depresia postpartum are cele mai mari șanse să evolueze cronic. Cea mai frecventă cauză incriminată în apariția depresiei postpartum este declinul rapid al hormonilor gonadici de după naștere. Alături de aceste modificări hormonale, evenimentele stresante, discordia familială și istoria familială de tulburări afective sunt factori care cresc probabilitatea apariției depresiei postpartum. Un studiu recent care a cuprins un lot de 5262 femei a conturat și alți factori de risc precum istoria familială de tulburări psihiatrice, nivelul crescut de stres în ultimul trimestru de sarcină și izolarea socială.
Scala Edinburgh de depresie postnatală (Edinburgh Postnatal Depression ScaleEPDS) a fost dezvoltată de Cox și colab. (1987) pentru a ajuta medicii de medicină generală de a detecta femeile suferind de depresie postpartum. Scala a fost concepută și testată în centrele de sănătate din Livingston și Edinburg și constă în 10 întrebări prin care femeia testată trebuie să aleagă un răspuns din patru eventualități furnizate de scală referitor la felul cum s-a simțit în ultima săptămână. Scorul maxim este de 30 iar un scor peste 10 trădează o posibilă depresie; un scor peste 13 sugerează o depresie de severitate moderat spre sever. Evaluatorul este invitat să se uite totdeauna la întrebarea nr. 10 despre gândurile suicidare pentru a decela din timp un posibil risc. Studiile de validitate arată că scala identifică corect 92,3% din femeile care suferă de depresie postpartum. Scala reușește să discearnă aceste cazuri de cele cu tulburări anxioase, fobice sau cu tulburări de personalitate.
Scala EPDS s-a dovedit un instrument foarte robust pentru decelarea femeilor cu risc de depresie postpartum și este folosită pe larg în activitățile de screening. Ea a fost folosită în diferite spații culturale și a dovedit o bună sensitivitate (86%), specificitate (78%) și valoare predictivă (73%). Totuși ea nu se poate substitui unui examen clinic competent. Un studiu care compară trei scale de decelare timpurie de depresie postpartum, Scala Edinburgh, Inventarul de predicție a depresiei postpartum (Postpartum Depression Prediction Inventory) și Scala de screening a depresiei (Postpartum Depression Screening Scale) a arătat că rezultatele la EPDS corelează semnificativ cu cele obținute la inventarul de predicție a depresiei postpartum, un instrument mai recent și mai sofisticat. În plus, scala EPDS s-a dovedit a furniza rezultate stabile atunci când evaluările sunt repetate și prezintă trei factori de structură: factorul “depresie” cu întrebările 1, 2 și 8, factorul “anxietate” cu întrebările 3, 4 și 5 și factorul “suicid” cu întrebarea 10.
Sursa: Radu Vrasti: Măsurarea sănătății mentale; Scalele de evaluare a depresiei