Oamenii fericiți citesc și beau cafea – Agnés Martin-Lugand

Fragmente

Mi-am petrecut duminica aranjându-mi apartamentul. Mă întorsesem de cincisprezece zile și încă trăiam printre cutii de carton și valize. Apartamentul nu era mare, dar era plăcut. Aici mă simțeam în siguranță și acasă. Am pus pe pereți câteva fotografii cu Colin și cu Clara pentru ca ei să fie prezenți. Hainele mele, și numai ale mele, și-au găsit locul într-un dulap. Am așezat pe o etajeră cărțile care mă însoțiseră în Irlanda. Și am repus cu plăcere în funcțiune splendidă cafetieră pe care mi-o oferise Colin. Îi datoram mult lui Felix pentru că o salvase.

 Nu-mi mai rămăsese de golit decât o geantă de voiaj. Acolo am găsit fotografiile lui Edward. Incapabilă să rezist, m-am așezat pe jos ca să mă uit la ele. Văzându-ne pe amândoi pe hârtia lucioasă, îndoielile și amintirile m-au asaltat încă o dată. Edward era permanent în gândurile mele. Îmi făceam griji pentru el. Aș fi vrut să știu cum îi merge, ce face, ce mi-ar spune dacă ar ști că îmi reluasem munca. Aș fi vrut să știu dacă se gândea la mine. Am pus fotografiile într-o cutie cu amintiri în fundul unui dulap. Am oftat, am dat drumul la muzică și m-am dus în baie. Am lăsat să-mi curgă apa pe corp visând că, a doua zi, mă voi trezi ca să încep o nouă săptămână de muncă. Voi reuși să deschid ochii la șapte și jumătate, mă voi ridica în picioare, mă voi îmbrăca și voi deschide cafeneaua. Voi găsi forța să zâmbesc clienților, să le vorbesc. Voi reuși, n-aveam de ales.

Descriere CIP a Bibliotecii Naționale a României: Linden, David; Busola plăcerii: Oamenii fericiți citesc și beau cafea / Agnés Martin-Lugand; trad. : Carmen Otilia Spinu. – București, Editura Trei, 2016

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi