O slujbă la McDonaldʼs sau împachetarea alimentelor la supermarket poate să nu îndeplinească criteriile unei cariere de vis, dar vă aduce un venit care poate să facă o diferență față de statul acasă. Acceptarea unor astfel de slujbe atunci când nu există nicio altă variantă imediată, înseamnă să accepți realitatea cu tărie și este una dintre caracteristicile unei minți reziliente.
Justificarea („Mulți oameni sunt în urmă cu ratele, dar guvernul ne va scoate curând din această situație”), negarea („Lucrurile nu merg chiar așa de rău; nu se poate să nu primesc niște comenzi, cât de curând”) și visarea („O să mă vizualizez, pur și simplu, că trăiesc într-o vilă luxoasă și o să repet câteva afirmații pozitive”) sunt strategii obișnuite în fața greutăților. Dar nu faci rost de hrană, doar închizâd ochii. Numai dacă ai o imagine clară, realistă, a evenimentelor, poți să treci cu bine prin vremuri haotice. Iar acest lucru e valabil atât pentru afaceri, cât și pentru fiecare dintre noi, personal.
Introdusă de psihologul și omul de știință, dr. Daniel Goleman, în best-sellerul său: Inteligența emoțională, IE este în strânsă legătură cu succesul din toate domeniile vieții: conducere, management, educare, creativitate, prietenie și relaționare pe plan personal. Dr. Lutz a afirmat că abilitatea de a cultiva compasiunea – ceea ce presupune controlul gândurilor și al emoțiilor – ar putea fi utilă și în prevenirea depresiei, la oamenii care sunt predispuși la ea.
Ambele studii despre meditația compasiunii scot în evidență faptul că meditația funcționează, doar dacă este făcută în mod consecvent. Deci, este nevoie de un mare angajament, pentru a schimba ceva în structura și în starea de sănătate a creierului.
Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României: Nu e sfârșitul lumii / Joan Borysenko. – București, Editura For You, 2009