Nicolae Mitrofan (n. 10 mai 1946, în satul Suceveni, comuna Suceveni, județul Galați, România) este un psiholog român, profesor universitar doctor la Universitatea din București. A fost decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației, președinte al Asociației Psihologilor din România și al Colegiului Psihologilor din România.
A absolvit Școala Normală (Liceul Pedagogic Costache Negri) din Galați. În anul 1967 este admis la Facultatea de Filosofie, Secția Psihologie a Universității din București. După terminarea studiilor universitare (1972) este chemat ca asistent universitar la catedra de psihologie a facultății. După patru ani de la terminarea facultății, în anul 1976, este titularizat la catedra de psihologie ca asistent universitar. Parcurge toate gradele universitare, iar în anul 1980 susține teza de doctorat cu titlul Aptitudinea pedagogică din perspectiva psihologică și socială. În anul 1984 devine lector universitar la aceeași catedră. În anul 1991 obține titlul de conferențiar, iar un an mai târziu este ales în funcția de prodecan al Facultății de Psihologie, funcție pe care o va deține până în anul 2008. În anul 1994 obține titlul de profesor universitar iar un an mai târziu este numit director al programului de master al facultății. În anul 2008 este ales decan la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București.
Este creatorul a numeroase proiecte, numele său fiind legat de crearea noului sediu al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității din București. A format și a îndrumat numeroase generații de masteranzi și doctoranzi, acordând credit profesional tinerilor aflați la început de drum. Este una dintre personalitățile care au marcat psihologia românească postdecembristă, atât pe plan științific cât și instituțional.
Selecție din opere:
- Dragostea şi căsătoria (1984),
- Aptitudinea pedagogică (1988),
- Familia de la A la Z (coautor, 1991),
- Psihologie judiciară (coordonator şi coautor, 1992, ediţia I; 1994, ediţia a II-a; 2000, ediţia a III-a),
- Elemente de psihologia cuplului (coautor, 1994, 1996),
- Testarea psihologică a copilului mic (1997).
Colaborator la volumele:
- Psihologie socială (1996, coordonator Adrian Neculau),
- Psihologia vieţii cotidiene (1997, coordonator Mielu Zlate),
- Psihologia la răspîntia mileniilor (2001, coordonator Mielu Zlate),
- Manual de psihologie socială (2003, ediţia I; 2004, ediţia a II-a, coordonator Adrian Neculau).