Există o mare diferență între a fi beat și a fi euforic, dar nu toată lumea știe asta. Iar cei care înțeleg de ce sunt așa și mai puțini.
Indivizii care își petrec serile cu paharul în față se simt cel mai bine la început. Nivelul de alcool crește rapid, iar asta dă o senzație plăcută – este euforia dopaminergică, aceeacare are legătură directă cu viteza alcoolului spre creier. Pe măsură ce seara înaintează, însă, ritmul creșterii încetinește, iar dopamina dispare. Locul euforiei este luat de starea de ebrietate. Într-o primă etapă a creșterii nivelului de alcool, starea băutorului se caracterizează printr-o energie sporită, entuziasm și plăcere. Ebrietatea însă este o stare în care individul pare sedat, nu reușește să-și coordoneze mișcările, vorbește împleticit și judecă anapoda. Viteza cu care alcoolul ajunge la creier determină gradul de euforie al băutorului. Cantitatea totală de alcool consumat, indiferent dacă este băut încet sau repede, determină nivelul de ebrietate.
Băutorii lipsiți de experiență confundă aceste două situații. Încep să bea, nivelul de alcool din sânge crește, iar ei trăiesc plăcerea asociată eliberării de dopamină. În mod eronat, ei cred că această plăcere se datorează stării de ebrietate. Drept urmare, beau în continuare din ce în ce mai mult, încercând, în van, să declanșeze din nou afluxul de dopamină. Sfârșesc rău, de cele mai multe ori aplecați deasupra unui vas de toaletă.
Unii oameni descoperă singuri aceste lucruri. La un cocktail, o femeie declara că se distrează mai bine când consumă băuturi amestecate, decât atunci când bea bere. La prima vedere, acest lucru pare lipsit de logică, deoarece alcoolul este alcool, fie că provine din bere sau dintr-un daiquiri. Însă știința confirmă spusele femeii. O băutură amestecată este mai concentrată și, de regulă, îndulcită cu zahăr, astfel că oamenii tind să o bea mai repede. În general, băuturile amestecate conțin mai mult alcool decât berea sau vinul. Așadar, o băutură amestecată furnizează mai mult alcool și o stimulare dopaminergică imediată, spre deosebire de o noapte de beție continuă. Această femeie își dorea bună dispoziție, nu amețeală, iar băuturile amestecate i-au oferit, desigur, mai multă distracție. După câteva cocktailuri, ea ajungea la un aflux dopaminic pe care o noapte întreagă de beri una după alta nu i l-ar fi oferit.