Sari la conținut

Inventarul de personalitate pentru DSM 5 – Forma Scurtă – Adulți

Inventarul de personalitate pentru DSM 5 – Forma Scurtă – Adulți

 The Personality Inventory for DSM-5 – Brief Form (PID-5-BF) – Adult

Inventarul de personalitate pentru DSM 5 – Forma Scurtă pentru Adulți este un instrument de auto-evaluare a personalității destinat persoanelor de peste 18 ani. Vă rugăm notați răspunsurile pe o scală de la 0 la 3 în funcție de felul în care vă identificați în afirmațiile de mai jos.

0 – Foarte fals sau adesea fals, 1 – Câteodată sau cumva fals, 2 – Câteodată sau cumva adevărat, 3 – Foarte adevărat sau adesea adevărat.

 1. Ceilalţi m-ar descrie ca nesăbuit(ă).
 2. Întotdeauna acționez la primul impuls.
 3. Deși știu că nu e bine, de obicei iau decizii pripite.
 4. De multe ori simt că nimic din ce fac nu contează.
 5. Ceilalţi mă consideră iresponsabil(ă).
 6. Nu mă pricep să planific dinainte.
 7. Deseori gândurile mele nu au sens pentru alţii.
 8. Mă îngrijorez aproape din orice.
 9. Mă emoţionez cu ușurință, deseori pentru lucruri minore.
 10. Mi-e frică să fiu singur(ă) în viaţă mai mult decât orice altceva.
 11. Mă blochez într-un anumit mod de a face lucrurile, chiar şi atunci când este clar că nu funcţionează.
 12. Mi s-a întâmplat să văd lucruri care nu erau cu adevărat acolo.
 13. Stau departe de relaţiile romantice.
 14. Nu sunt interesat(ă) să-mi fac prieteni.
 15. Mă irită repede tot felul de lucruri.
 16. Nu îmi place să mă apropii prea mult de ceilalţi.
 17. Nu e mare lucru dacă rănesc sentimentele altora.
 18. Foarte rar se întâmplă să mă entuziasmeze ceva.
 19. Tânjesc după atenţie.
 20. Am adesea de-a face cu oameni care sunt mai puţin importanţi ca mine.
 21. Am adesea gânduri care au sens pentru mine, dar despre care alţii spun că sunt neobişnuite.
 22. Mă folosesc de oameni pentru a obţine ce doresc.
 23. Deseori visez cu ochii deschişi, apoi brusc îmi revin şi realizez că a trecut mult timp.
 24. Lucrurile din jurul meu par deseori ireale sau mai reale decât de obicei.
 25. Îmi este uşor să profit de alţii.

Scală sumativă. Scorurile obținute pentru itemi sunt însumate.

Afect Negativ: 8, 9, 10, 11, 15;

Detașare: 4, 13, 14, 16, 18;

Antagonism: 17, 19, 20, 22, 25;

Dezinhibiție: 1, 2, 3, 5, 6;

Psihotism: 7, 12, 21, 23, 24.

Fiecare item este măsurat pe scala Likert cu 4 puncte: 0 – Foarte fals sau adesea fals, 1 – Câteodată sau cumva fals, 2 – Câteodată sau cumva adevărat, 3 – Foarte adevărat sau adesea adevărat.

Inventarul de Personalitate pentru DSM-5 – Forma Scurtă pentru Adulți este un instrument de auto-evaluare a personalității destinat persoanelor de peste 18 ani.

Scorul total poate varia între 0 și 75, cu scoruri mari indicând o mai mare disfuncționalitate generală la nivelul personalității. Fiecare subscală (reprezentată de o trăsătură specifică) poate avea scoruri cuprinse între 0 și 15, scoruri mai mari indicând o mai mare disfuncționalitate la nivelul trăsăturii specifice. Psihologul clinician este rugat să revadă scorul pentru fiecare item al instrumentului în cadrul interviului clinic și să indice scorul brut al fiecărui item separat, într-o secțiune denumită ”Utilizare Clinică” (Clinician Use). Scorurile brute obținute la cei 25 de itemi trebuiesc însumați pentru a obține un scor total brut. În plus, psihologul clinician este rugat să calculeze și să utilizeze scoruri medii (average scores) pentru fiecare subdomeniu (trăsătură specifică) și pentru întregul instrument. Scorurile medii reduc scorul general precum și scorurile pentru fiecare subdomeniu la o scală în 4 trepte ce permite clinicianului să ia în considerare disfuncția personalității clientului relativ la normele observate. Scorul mediu al subdomeniilor (average domain score) este calculat prin împărțirea scorului brut al subdomeniului la numărul de itemi al subdomeniului (de exemplu, dacă toți itemii din cadrul subdomeniului ”Afect negativ” sunt scorați cu ”Câteodată sau cumva adevărat” atunci scorul mediu al subdomeniului va fi 10/5=2, indicând prezența unui afect negativ moderat). Scorul mediu total (average total score) este calculat prin împărțirea scorului total brut cu numărul total de itemi din instrument (25). Scorurile medii ale subdomeniilor și scorurile generale ale disfuncțiilor de personalitate au fost relevate ca fiind fidele, ușor de folosit și utile în practica clinicianului în cadrul DSM-5 Field Trials.

Notă: Dacă 7 sau mai mulți itemi rămân necompletați (mai mult de 25% din totalul itemilor lipsesc), scorurile nu ar trebui calculate. Similar, dacă 2 sau mai mulți itemi dintr-un subdomeniu rămân necompletați, scorul subdomeniului nu ar trebui calculat. Prin urmare, persoana ar trebui încurajată să completeze toți itemii instrumentului. Totuși, dacă 7 sau mai mulți itemi din totalul itemilor instrumentului rămân necompletați dar 4 sau 5 itemi dintr-un subdomeniu sunt completați, scorul brut si cel mediu poate fi folosit pentru acest domeniu. Dacă în cadrul întregului instrument între 1 si 6 itemi rămân necompletați, sau pentru oricare domeniu doar un item este necompletat, poți face un scor parțial brut (prorate score) din scorul brut total sau scorul subdomeniului prin însumarea itemilor completați. Apoi, multiplică scorul parțial brut cu numărul total de itemi ai scalei (25) sau cu numărul de itemi ai subdomeniului (5). În final, împarte valoarea obținută la numărul de itemi care au fost completați pentru a obține un scor prorated total sau un scor brut al domeniului. Scor prorated = (scor brut parțial x numărul de itemi ai instrumentului PID – 5 BF)/numărul de itemi care au fost completați. Dacă rezultatul este o fracție, scorul se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg.