Sari la conținut

Inteligența. Reacționează creativ la prezent – Osho

Inteligența. Reacționează creativ la prezent – Osho

Intelectualitatea nu e inteligență. A fi intelectual înseamnă a fi fals; intelectualitatea este inteligența simulată. Ea nu este reală din cauză că nu e a ta, e împrumutată. Inteligența este dezvoltarea conștiinței interne. Ea nu are nici o legătură cu cunoștințele, are legătură cu meditația. Un om inteligent nu acționează pe baza experienței trecute; el acționează în prezent, în funcție de condițiile prezente. El nu reacționează, ci răspunde. De aceea, este întotdeauna imprevizibil; niciodată nu poți fi sigur ce urmează să facă.

Inteligența face parte intrinsecă din viață; este o calitate naturală a vieții; nu se dobândește prin efort, ea este ceva înnăscut.

Meditația este terapeutică – mai întâi apare boala, apoi e nevoie de meditație, dacă boala nu există, nu e nevoie de meditație. Așadar, meditația e medicinală. Nu întâmplător cuvintele meditație și medicină au aceeași rădăcină.

Să ceri imposibilul înseamnă să fii lipsit de inteligență.

Să ceri siguranța zilei de mâine înseamnă să trăiești constant cu frica în suflet. Siguranța nu e cu putință, așa că atunci când ți-e frică de nesiguranță, frica ta nu poate fi distrusă. Frica e prezentă, tremuri, și între timp clipa prezentă este ratată. Dorind siguranța viitorului îți distrugi prezentul, care este singura viață disponibilă.

Omul care trăiește în idealuri continuă să rateze realitatea, pentru că realitatea e acum, aici. A fi natural înseamnă a fi aici și acum.

Accesați: Autobiografia unui mistic nonconformist – Osho