Autobiografia unui mistic nonconformist – Osho

Autobiografia unui mistic nonconformist – Osho

Nu am fost niciodată o ființă spirituală, în sensul pe care îl dați voi acestui cuvânt. Nu m-am dus la templu sau la biserică, nu am citit scripturi, nu am practicat tehnici de căutare a adevărului, nu l-am adorat pe Dumnezeu, nu m-am rugat lui. N-am făcut nici unul din aceste lucruri. Voi ați spune că nu am fost deloc spiritual. Dar pentru mine, spiritualitatea are conotații diferite. Ea are nevoie mai întâi de toate de o individualitate onestă. Spiritualitatea nu permite dependența, ci creează o libertate în sine, cu orice preț. Ea nu se practică în mulțime, ci în singurătate, pentru că mulțimea nu e în stare să descopere adevăruri. Adevărul nu poate fi găsit decât în solitudinea interioară.

Pentru mine, a fi spiritual înseamnă a te descoperi pe tine însuți. Eu nu am permis nimănui să facă această descoperire pentru mine. Nimeni nu poate face asta pentru tine, trebuie să o faci tu însuți.

Dacă vezi că alegerea pe care ai făcut-o nu este bună, schimb-o. Schimb-o cât mai repede, cu atât mai mult cu cât înaintezi în vârstă. Să nu spui niciodată că ești prea bătrân pentru schimbări. Un tânăr își poate permite să piardă vremea, dar un bătrân nu.

Sunt lucruri pe care nu trebuie să le uiți niciodată. Să nu ceri niciodată mai mult decât îți oferă viața. Atât cât este, este întotdeauna destul.

Accesați: Inteligența. Reacționează creativ la prezent – Osho