Horia D. Pitariu a fost profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, la Catedra de Psihologie. Este specializat în domeniul psihologiei muncii şi organizaţionale. Preocupările sale acoperă o paletă largă de activităţi din domeniul psihologiei, instruirii asistate de calculator, ergonomiei cognitive, reacţiilor emoţionale din organizaţii (stresul ocupaţional, anxietatea faţă de calculator, satisfacţia profesională), diagnozei organizaţionale, psihodiagnozei organizaţionale etc. Rezultatele cercetărilor pe care le-a întreprins au fost concretizate în peste 300 de articole publicate individual sau în colaborare în reviste de prestigiu din ţară şi de peste hotare. Este iniţiatorul Asociaţiei de Psihologie Industrială şi Organizaţională şi editorul publicaţiei Psihologia Resurselor Umane. De la debutul în domeniul menţionat a avut preocupări legate de interacţiunea om-calculator. Lucrările sale în acest domeniu privesc selecţia şi evaluarea personalului informatician, aspecte psihologice ale proiectării sistemelor expert, studiul unor particularităţi ale personalităţii şi manifestări fiziologice în interacţiunea om-calculator etc.
Prof. univ. dr. Horia D. Pitariu a avut remarcabile colaborări științifice – în calitate de profesor invitat – cu: Berkeley University (Institute for Personality Assessment); Universidad National Autonoma de Mexico; Work and Organisation Research Center (Tilburg, Olanda).
Prof. univ. dr. Horia D. Pitariu a fost afiliat la 12 organizații profesionale interne și internaționale: Asociația Psihologilor din România, Asociația Psihologilor din Transilvania, Asociația Europeană de Ergonomie Cognitivă, Membru al Asociației Internaționale de Psihologie Aplicată, Membru al Asociației Europene de Evaluare Psihologică, Membru al Asociației Europene de Evaluare a Personalității, Membru al Asociației Europene de Psihologia Muncii și Organizațională, Membru al Asociației de Psihologia Muncii de Limbă Franceză, Membru al Asociației Psihologilor Americani, Membru al AOM (Academy of Management), Membru al Asociației de Psihologie Industrială și Organizațională.
Selecție din opere:
- Psihologia selecției și formării profesionale (1983);
- Psihologia și viața cotidiană (1988);
- Managementul resurselor umane (2000);
- Proiectarea fișelor de post, evaluarea posturilor de muncă și a personalului – Ghid practic pentru manageri (2006, 2014);
- Cultura organizațională (2007).