Granville Stanley Hall

Granville Stanley Hall – psiholog și pedagog american, fondatorul psihologiei educaționale

Scrierile sale ample și prolifice dezvăluie o temă centrală cel mai bine caracterizată ca psihologie genetică sau evoluționism.

Interesele primare ale lui G. Stanley Hall au fost psihologia evoluției și dezvoltarea copilului. El a fost puternic influențat de teoria recapitalizării lui Ernst Haeckel, care a sugerat că etapele embrionare ale unui organism seamănă cu etapele de dezvoltare ale strămoșilor evolutivi ai organismului, o teorie care astăzi este respinsă de majoritatea oamenilor de știință evoluționiști.

Hall și-a dedicat o mare parte din munca sa înțelegerii dezvoltării adolescenților, în special în domeniul agresiunii. El a descris două tipuri diferite de agresiune, care erau agresiuni relaționale și agresiuni fizice.

Hall a contribuit la dezvoltarea experimentelor pedagogice a chestionarului ca instrument de investigare psihologică. A difuzat o concepție biologistă despre psihicul uman. În 1883 a înființat primul laborator oficial de psihologie în S.U.A. la Universitatea „Johns Hopkins”. În 1887 a fondat primul periodic american de psihologie „American Journal of Psychology”. În 1915 a pus bazele revistei „Journal of Applied Psychology”. A fost primul președinte al Asociației Psihologilor Americani.

Selecție din opere:

  • Senescence, the Last Half of Life (1922);
  • Youth: its education, regimen, and hygiene (1906);
  • Aspects Of Child Life And Education (1907);
  • Founders of Modern Psychology (1912);
  • Morale, the Supreme Standard of Life and Conduct (1920).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie

02 dec. 2022