Sari la conținut

Georges Devereux

Georges Devereux (născut Gyõrgy Dobó la 13 septembrie 1908, Lugoj – decedat la 28 mai 1985) a fost un psihoterapeut franco-american, fondatorul etnoanalizei și a etnopsihiatriei.

La sfârșitul anilor 1930 s-a interesat tot mai mult de psihanaliză și de psihiatria transculturală.

Din 1959 s-a stabilit la New York City ca psihanalist. În 1962 a fost invitat de Roger Bastide și Claude Lévi-Strauss pentru a preda etno-psihiatria și psihanaliza la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris.

Din când în când a conferențiat și la Universitatea Oxford. La Paris a intrat în 1964 ca membru în Societatea Psihanalitică locală.

Prin etnopsihiatrie Devereux a înțeles conceptualizarea și tratarea tulburărilor psihice ținând cont de cultura pacienților. În lucrarea sa Etnopsihiatria indienior Mohave a descris în amănunt gândirea psihiatrică a acestei populații. El a văzut în interesul pe care acești oameni îl acordau psihopatologiei un semn de respect dat de societatea lor individului.

Eseurile de etnopsihiatrie generală, prima sa carte apărută în franceză abordează realitatea clinică și procedează la clasificarea ei din punctul de vedere specific etnopsihiatric.

Din 1993 s-a deschis la Paris un Centru Georges Devereux, centru universitar de asistență psihologică pentru familiile de imigranți, unde echipe multidisciplinare, incluzând în afară de psihologi, psihiatri, lucrători sociali și vindecători populari sau deservenți de culte din comunitățile respective, de obicei de imigranți sau lucrători străini, dezbat împreună cu pacienții și familiile lor natura problemei psihice cu care se confruntă și căile de a o trata, ținând cont de conceptualizarea tradițională și mijloacele tradiționale de tratament. Discuția cu pacienții și familiile lor are loc în limba lor maternă, iar echipa se ajută de traducere.

Selecție din opere:

  • Mohave Ethnopschiatry (Etnopsihiatrie mohavă);
  • Psychothérapie d’un indien des plaines: réalités et rêve (Psihoterapia unui indian al preriilor);
  • Study of Abortion in Primitive Societies (Studiul avortului în societățile primitive );
  • Essais d’ethnopsychiatrie générale ( Eseuri de etnopsihiatrie generală ).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie