Fragment – Teroriştii sinucigaşi | Efectul Lucifer

Fragment – Teroriştii sinucigaşi: fanatici inconştienţi sau martiri conştienţi? – Efectul Lucifer – Philip Zimbardo

Uimitor, ceea ce este valabil pentru acești lucrători din domeniul violenței este comparabil cu transformarea tinerilor palestinieni din studenți în teroriști sinucigași, cu intenția de a ucide civili israelieni nevinovați. Date media recente coincid în privința rezultatelor unor analize sistematice ale procesului de transformare a unui om într-un ucigaș sinucigaș.

Cine adoptă acest rol fatalist? Sunt oare tineri săraci, disperaţi, izolaţi social, analfabeţi, fără carieră sau viitor? Deloc. Conform rezultatelor unui studiu recent asupra unui număr de patru sute de membri Al Qaeda, trei sferturi din acest eşantion este format din persoane ce provin din clasa superioară sau medie. Acest studiu, efectuat de psihiatrul legist Marc Sageman, a mai descoperit şi alte dovezi în sprijinul normalităţii şi chiar al superiorităţii acestor tineri deveniţi terorişti sinucigaşi. Majoritatea, 90%, proveneau din familii bine organizate, intacte. Două treimi făcuseră colegiul; două treimi fuseseră căsătoriţi şi cei mai mulţi aveau copii şi slujbe în domeniul ştiinţei şi ingineriei. Concluzia lui Sageman este că „în mai multe privinţe, aceştia sunt cei mai buni şi cei mai inteligenţi membri ai societăţii lor”.

Mânia, răzbunarea şi indignarea faţă de nedreptatea percepută sunt declanşatorii motivaţionali care îi fac să se decidă să moară pentru cauză. Psihologul Thomas Joiner, în tratatul său ”De ce se sinucid oamenii”, afirmă: „Oamenii îşi doresc moartea când două nevoi fundamentale le sunt refuzate până la nivelul stingerii lor.” Prima este nevoia pe care noi am indicat-o ca fiind esenţială pentru conformitate şi putere socială, nevoia de a aparţine sau de a relaţiona cu ceilalţi. Cea de-a doua este nevoia de a se simţi util sau de a-i influenţa pe ceilalţi.

Ariei Merari, un psiholog israelian care a studiat pe larg acest fenomen timp de mai mulţi ani, evidenţiază paşii obişnuiţi pe calea spre aceste morţi explozive. În primul rând, membrii majori ai unui grup extremist identifică anumiţi tineri care par să aibă o fervoare patriotică deosebită, pe baza declaraţiilor făcute la adunări publice împotriva Israelului sau care susţin o cauză islamică sau o acţiune palestiniană. Apoi, aceştia sunt invitaţi să discute despre cât de puternică este iubirea lor pentru patrie şi ura faţă de Israel. Li se cere să-şi ia angajamentul că vor participa la antrenamente. Cei care fac acest lucru devin parte a unei mici celule secrete cu trei-cinci membri. Ei învaţă trucurile meseriei de la cei mai mari: cum să confecţioneze bombe, cum să se deghizeze, cum să aleagă ţintele şi să pună la cale lovitura.

Efectul Lucifer / Philip Zimbardo; trad. Roxana Melnicu, Dana Verescu; București, Ed. Nemira, 2008