Efectul Lucifer – Philip Zimbardo

Ce este efectul Lucifer? Este vorba despre mai multe lucruri diferite, dar legate între ele. Iniţial, este povestea transformării cosmice a îngerului preferat al lui Dumnezeu, Lucifer, adică „Steaua dimineţii”, în Satana, diavolul, pentru că a comis păcatele gemene: al nesupunerii faţă de Dumnezeu şi al mândriei.

Aceasta este cea mai puternică transformare imaginabilă şi creează astfel contextul investigaţiilor referitoare la transformări mai reduse ca amploare, ale oamenilor buni, obişnuiţi, în făptaşi ai răului, ca răspuns la influenţa corozivă a forţelor situaţionale puternice. Aceste forţe, care există în multe contexte comportamentale banale, distorsionează natura noastră de obicei bună, împingându-ne spre comportamente deviante, distructive sau rele, atunci când cadrul situaţional devine nou şi nefamiliar. Când suntem prinşi într-o astfel de situaţie, modurile noastre obişnuite de gândire, simţire şi comportament nu mai funcţionează pentru a susţine busola morală care ne-a ghidat atât de bine în trecut.

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României: Zimbadro, Philip; Efectul Lucifer / Philip Zimbardo; trad. Roxana Melnicu, Dana Verescu; București, Ed. Nemira, 2008

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi