Dificultăţi întâmpinate în apropierea de prieteni şi de fraţi
Există un preţ pe care îl plătim pentru ruperea legăturilor cu ceilalţi adulţi din viaţa noastră. Studiile arată că cei care au prieteni buni au parte, de regulă, de mai puţin stres şi trăiesc mai mult. Au o stare mai bună de sănătate, o rezistenţă mai mare la infecţii şi un sistem imunitar mai puternic şi îşi revin mai repede de pe urma unei boli. Într-adevăr, există unele cercetări care sugerează că longevitatea depinde într-o mult mai mare măsură de calitatea relaţiilor celor mai apropiate decât de factorii genetici. Calitatea legăturilor noastre cu ceilalţi, bunătatea de care dăm dovadă şi faptele bune pe care le facem par a fi cei mai importanţi factori.
Un studiu efectuat în Alameda County, California, spre exemplu, a arătat că oamenii care au relaţii apropiate de prietenie şi căsnicii trainice trăiesc mai mult decât cei care nu au acelaşi fel de relaţii. Acest lucru a rămas valabil independent de alţi factori precum alimentaţia, fumatul şi activitatea fizică. Un alt studiu, asupra a 2.800 de bărbaţi şi femei cu vârste de peste şaizeci de ani, a arătat că cei care aveau mai mulţi prieteni au prezentat un risc mai scăzut de a avea probleme de sănătate şi şi-au revenit mai repede atunci când le-au avut. Mai mult decât atât, un studiu efectuat la Universitatea Yale asupra a 10.000 de persoane în vârstă a arătat că cei care sunt singuri au o probabilitate de două ori mai ridicată de a deceda, oricare ar fi fost cauza decesului, pe parcursul a cinci ani, decât cei cu relaţii apropiate de prietenie.
Adevărul este că având rude şi prieteni apropiaţi şi gata să ne vină în ajutor, viaţa poate deveni mult mai bună şi mai frumoasă. Iar în vremuri de criză – precum divorţul, pierderea locului de muncă, o boală gravă sau moartea unui membru al familiei – a fi înconjurat de oameni pe care te poţi baza poate contribui substanţial la capacitatea noastră de a le face faţă şi de a ne reveni.
Cu toate acestea, păstrarea unor astfel de relaţii pe termen lung poate fi o adevărată provocare.
Terapia relaţiilor. Un ghid în cinci paşi pentru consolidarea căsniciei, a familiei şi a prieteniilor dumneavoastră / John Gottman, Joan DeClaire; trad. din lb. engleză: Ştefania Miclea. – Cluj Napoca, Editura A.S.R., 2018