Sari la conținut

Fragment – Cât timp poate rezista un om fără să doarmă? David J. Linden – Mintea ca întâmplare

David J. Linden – Mintea ca întâmplare: cum ne-a oferit evoluţia creierului, iubirea, memoria, visele şi pe Dumnezeu

Cât timp poate rezista un om fără să doarmă?

Cât timp poate rezista un om fără să doarmă? Recordul mondial este deţinut în prezent de Randz Gardner care, atunci când era un liceean de 17 ani, a stat treaz 11 zile la rând în 1965, doar de dragul de a sta treaz. A făcut acest lucru fără a utiliza droguri sau medicamente stimulatoare. În timpul acestei perioade, Gardner a devenit iniţial capricios, neîndemânatic şi iritabil. Pe măsură ce zilele au trecut, el a manifestat idei delirante (a spus că era un jucător de fotbal faimos), apoi halucinaţii vizuale (a văzut o cărare prin pădure ce ieşea din dormitor), paranoia şi o lipsă completă de concentrare. În mod remarcabil, după 15 ore de somn, aproape toate aceste simptome au dispărut. În urma acestui incident, Gardner nu pare să fi suferit vătămări fizice, cognitive sau emoţionale durabile.

Un set de experimente înfiorătoare pe şobolani a arătat că deprivarea totală de somn va cauza moartea în 3-4 săptămâni. Deşi cauza exactă a morţii a fost necunoscută, aceste animale au suferit de leziuni ale pielii şi o cedare treptată a sistemului imunitar. Acestea au determinat în ultimă instanţă ca corpul lor să fie colonizat  de bacterii altminteri benigne ce sunt în mod normal limitate la tractul digestiv. De-a lungul acestei perioade există o creştere graduală a hormonului steroid numit cortizon (un imunosupresor natural) şi o reducere treptată a temperaturii corpului. Moartea umană cauzată de deprivarea totală de somn nu s-a relatat până acum în literatura ştiinţifică. Dar există indicaţii ale ei din dosarele experimentelor făcute în lagărele de exterminare  naziste din timpul celui de-al doilea război mondial ca şi relatări ale execuţiilor prin deprivare de somn în China secolului al XIX-lea. Ele sugerează că 3-4 săptămâni de deprivare de somn vor ucide şi oamenii. Sau, altfel spus, 4 săptămâni fără hrană s-ar putea sau nu să-ţi fie fatale (în funcţie de starea de sănătate, vârstă şi accesul la servicii medicale) dar 4 săptămâni fără somn te vor ucide.

Mintea ca întâmplare: cum ne-a oferit evoluţia creierului, iubirea, memoria, visele şi pe Dumnezeu / David J. Linden, trad. Brânduşa Popa, Bucureşti, Ed. Herald, 2012