Sari la conținut

Factorii care contribuie la succesul psihoterapiei

Factorii care contribuie la succesul psihoterapiei (Bourne, 1995, p.161, după Barlow, 1988)

1. Cooperarea cu partenerul de viață.

În măsura în care partenerul de viață este de acord să-l ajute pe pacient în demersul său terapeutic, rezultatele sunt adesea mult mai bune. În cazul în care subiectul sesizează faptul că partenerul său se opune în mod conștient sau inconștient procesului terapiei, se indică terapia de cuplu.

2. Disponibilitatea de a tolera un anumit disconfort.

Având în vedere caracterul stresant al terapiei de expunere, este de dorit ca subiectul să se motiveze acordându-și diverse recompense.

3. Capacitatea de a face față simptomelor inițiale ale panicii.

Teama că s-ar putea declanșa un atac de panică reprezintă poate cea mai mare piedică în calea aplicării desensibilizării în plan real. În cazul în care subiectul își însusește un repertoriu de abilități pentru a-și regla simptomele precoce de panică, el va căpăta încredere să realizeze exercițiile specifice metodelor expunerii.

4. Disponibilitatea de a se retrage din situație atunci când este necesar.

Dacă subiectul se străduiește prea mult să se expună situațiilor anxiogene, pe care le abordează prea repede și nu le părăsește atunci când anxietatea crește excesiv, el riscă să-și accentueze simptomele.

5. Abilitatea de a face față recăderilor.

Există persoane care abandonează programele de psihoterapie după unul sau mai multe eșecuri, deoarece nu conștientizează că eșecurile reprezintă un fenomen normal și fac parte din cadrul procesului de psihoterapie.

6. Tenacitatea și dorința de a lucra regulat.

Exersarea sistematică de 3-5 ori pe săptămână constituie, fără îndoială, cel mai bun predictor al succesului. Astfel, Bourne (1995) subliniază faptul că nu există fobie care să nu poată fi învinsă, dacă pacientul este suficient de perseverent.

Accesați: Singurătatea de sărbători are un vinovat