Elliot Aronson

Elliot Aronson este psiholog și profesor la Universitatea din California, Santa Cruz și la Universitatea Stanford. Anterior, a predat la Harvard, la Universitatea din Texas și la Universitatea din Minnesota.

Este interesat de sistemele motivaționale umane și de concepte precum disonanța cognitivă. Una dintre replicile sale celebre este: „Cei care fac lucruri nebunești nu sunt neapărat și nebuni.”

Aronson este singura persoană din istoria de 120 de ani a American Psychological Association care a fost distinsă cu toate cele trei premii importante pe care această organizație le acordă. În 1981, a fost numit Profesorul Anului de către Consiliul pentru Progresul și Susținerea Educației.

Printre alte distincții, Aronson a primit Premiul Gordon Allport pentru contribuțiile aduse la armonia interrasială și Premiul William James pentru întreaga activitate, oferit de Association for Psychological Science (2007). Recent, colegii săi l-au numit unul dintre cei mai influenți 100 de psihologi ai secolului al XX-lea. A fost ales membru al American Academy of Arts and Sciences și a fost președinte al Society of Personality and Social Psychology și al Western Psychological Association.

Selecție din opere:

  • The Social Animal (1972);
  • Age of Propaganda (2001, scrisă în colaborare cu Anthony Pratkanis);
  • Nobody Left to Hate (2000);
  • The Adventures of Ruthie and a Little Boy Named Grandpa (2005, în colaborare cu nepoata sa de 7 ani, Ruth Aronson);
  • S-au făcut greșeli (dar nu de către mine) (2015).

Sursa: https://www.edituraherald.ro/

AccesațiArticole de studiu – personalități în psihologie