Sari la conținut

Comunicarea nonverbală

Comunicarea nonverbală

Cercetătorii au evidenţiat că în timpul unui discurs prezentat în faţa unui grup, 55% din impactul acestuia se datorează limbajului vocii şi doar 7% conţinutului verbal.

Din elementele importante ale contextului enumerăm:

  1. Teritoriul – spaţiul în care se desfăşoară interviul psihologic sau consultaţia, nu este este un loc neutru. Este evident că cel care se află „în deplasare” se află într-o poziţie psihologică inferioară.
  2. Postura – echilibrul corpului şi al coloanei vertebrale exprimă atitudinea noastră.
  3. Privirea – a intra în relaţie cu o persoană înseamnă mai întâi a realiza un schimb de priviri. Durata contactului vizual în contextul unei interacţiuni variază între 28%-70% din durata acestuia iar fixarea reciprocă nu depăşeşte în general o secundă.
  4. Mişcările oculare – modificările globilor oculari sunt adevărate “chei de acces” la activitatea cerebrală. Astfel, când o persoană rememorează o imagine vizuală globii oculari se orientează lateral în sus, amintirea unui sunet corespunde mişcărilor laterale ale globilor oculari, iar mişcările kinestezice provoacă o mişcare a globilor oculari în jos.
  5. Mişcările fiziologice – controlul corpului este deseori mult mai dificil decât cel al discursului. E puţin probabil să transpirăm sau să înroşim la comandă.

Accesați: Revista Monitorul Psihologiei # 1