Sari la conținut

Claustrofobie

Claustrofobie – teamă exagerată de spații închise, înguste, strâmte, cum sunt closetele, tunelurile, lifturile, încăperile mici, aglomerațiile, sau teama de a merge cu metroul, de a călători sau a se afla în subteran, subsol etc.

Termenul provine din latinescul claustrum, care semnifică zăvorât, încuiat. Claustrofobia este una dintre cele mai răspândite fobii și îmbracă cele mai multe forme. Persoanele care suferă de această fobie se tem să meargă cu mașina sau să stea într-o încăpere cu geamurile închise, ori să zboare cu avionul etc.

Simptomele care însoțesc această teamă exagerată sunt: transpirație, intensificarea bătăilor inimii, greață, leșin, tremurat, senzație de sufocare.

Claustrofobia poate apărea ca urmare a unui eveniment traumatic care s-a petrecut la un moment dat în viața unui individ (a trăit emoții înspăimântătoare în timp ce a fost închis într-un loc îngust sau a avut coșmaruri în care era blocat într-un spațiu închis).
Viața unui claustrofob poate fi afectată considerabil, pentru că acesta evită să facă anumite lucruri pe care o persoană care nu are această problemă nu întâmpină nicio dificultate să le realizeze.

Foarte mulți indivizi care suferă de agorafobie au fost mai întâi claustrofobi.

Accesați: Dicționar de psihologie