Sari la conținut

Carol Gilligan

Psiholog apreciat la nivel internațional și scriitor prolific, Carol Gilligan s-a născut pe 28 noiembrie 1936, în New York.

Licențiată în literatură, a absolvit summa cum laude la Swarthmore College în 1958. A continuat să lucreze la Universitatea Radcliffe în 1960, obținând un master în psihologie clinică în 1960. A obținut doctoratul în psihologie socială de la Universitatea Harvard în 1964.

Gilligan a început să predea la Harvard în 1967 cu renumitul psiholog Erik Erikson. În 1970 a devenit asistentă de cercetare pentru Lawrence Kohlberg. Obiectivul principal al lui Gilligan a fost dezvoltarea morală la fete. Interesul ei pentru aceste dileme a crescut în timp ce a intervievat tinerii care se gândeau să se înscrie în războiul din Vietnam și femeile care aveau în vedere avorturi.

Femeile au fost învățate să aibă grijă de alți oameni și se așteaptă ca alții să le îngrijească. Ea a ajutat la formarea unei noi psihologii pentru femei, ascultându-le și regândind sensul sinelui și egoismului. Ea a pus patru întrebări despre vocile femeilor: cine vorbește, în ce corp, spune ce poveste și în ce cadru cultural este prezentată povestea?

Gilligan a primit funcția de profesor complet pentru Harvard Graduate School of Education în 1986. Gilligan a petrecut 1992-1994 predând la Universitatea Cambridge din Anglia. Domeniul ei de expertiză academică este dezvoltarea umană și psihologia. Este considerată a fi un pionier al studiilor de gen și în special în dezvoltarea psihologică și morală a fetelor.

În 1997, Gilligan a fost numită pentru prima poziție a Universității Harvard în studiile de gen, care este o poziție recent dotată la Harvard Graduate School of Education, cunoscută sub numele de catedra Patricia Albjerg Graham în Studii de gen. A făcut parte integrantă din Proiectul Harvard privind Psihologia Femeilor și Dezvoltarea Fetelor pe care a inițiat-o. Acest proiect unește studiul psihologic al femeilor cu studiul dezvoltării fetei tinere. În plus, lucrează cu un program numit, „Consolidarea rezistenței sănătoase și a curajului la fete”, care acum a fost extins pentru a include băieții în obiectivele sale de prevenire. A fost redenumit Proiectul Harvard privind Psihologia Femeilor, Boy’s Development și Culture of Manhood.

Gilligan coordonează în prezent formarea noului centru Harvard pentru Gen și Educație. Aceasta devine o realitate mult mai rapidă decât se aștepta din cauza donației de 12,5 milioane de dolari de către actrița Jane Fonda. Fonda a considerat că munca lui Gilligan este inspirată și consideră că a avut un impact pozitiv asupra femeilor din întreaga lume.

Beneficiar a numeroase premii, în 1992, Gilligan a primit prestigiosul premiu Grawemeyer în educație. Acest premiu este acordat realizărilor de onoare în domenii care nu sunt recunoscute de premiile Nobel, precum în domeniile muzicii și educației. A fost numită una dintre cele mai influente douăzeci și cinci de persoane ale revistei Time în 1996. Apoi, în 1997, a primit premiul Heinz pentru cunoașterea condiției umane și pentru provocările sale de a susține presupuneri anterioare în domeniul dezvoltării umane și a ceea ce înseamnă a fi un uman.

Carol Gilligan a contribuit la cercetarea adolescenței, dezvoltării morale, dezvoltării femeilor și rezolvării conflictelor. Feministă, savantă, profesoară și autoare, a ajutat la formarea unei noi direcții pentru femei.

Selecție din opere:

  • In a Different Voice: Psychological Theory and Women’s Development (1982);
  • Girls and Psychotherapy: Reframing Resistance (1991);
  • Meeting at the Crossroads (1992);
  • Between Voice and Silence: Women and Girls, Race and Relationship (1995).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie