ASSET – A Shortened Stress Evaluation Tool

Denumirea probei: ASSET – A Shortened Stress Evaluation Tool

Autori: CaryCooper, Ph.D. şi Susan Cartwright, Ph.D.

Adaptarea în România: Horia Pitariu, Vlad Tureanu şi , Cosmin Peleaşă

Descrierea probei: A Shortened Stress Evaluation Tool este un instrument psihometric de măsurare a stresului ocupațional dezvoltat special pentru a atinge nivele ridicate de funcționalitate în utilizare, mai ales în mediul de afaceri. Prin dimensiunile sale relativ reduse ASSET este potrivit mai ales în proiecte care presupun monitorizarea periodică a stresului sau în demersuri organizaționale mai elaborate care vor conține, cu siguranță scanarea primară a nivelurilor de stres ocupațional.

ASSET are patru componente. Primele trei (compuse din 63 de itemi) evaluează percepția individului asupra surselor de presiune și a efectelor stresului la locul de muncă. Aceste componente vizează:

  • Percepții ale slujbei, privind: Relațiile profesionale, Echilibrul Slujba – Viața personală, Supraîncărcarea, Siguranța slujbei, Control, Resurse și Comunicare, Plăți și beneficii, Aspecte ale slujbei;
  • Atitudini față de organizație: Percepția angajamentului organizației față de angajații săi, Percepția angajamentului angajaților față de organizația lor;
  • Sănătate: Bunăstarea psihică, Sănătatea fizică.
  • O componentă “suplimentară” (37 de itemi închiși plus unul deschis), colectează informații biografice. Aceste informații sunt relevante mai ales în analizele departamentale în organizațiile cu delimitări precise are rolurilor de muncă.

Grup ţintă: adulţi; vârsta minimă 18 ani

Durata medie de aplicare: 10-15 minute

Forma de administrare: individual / grup

Date de contact ale distribuitorului: TestCentral

Accesați: Metode și tehnici de evaluare și asistență psihologică