Sari la conținut

Alison Gopnik

Alison Gopnik (n. 16 iunie 1955) este profesor american de psihologie și profesor de filozofie la Universitatea din California, Berkeley . Este cunoscută pentru activitatea ei în domeniile dezvoltării cognitive și a limbajului, specializată în efectul limbajului pe gândire, dezvoltarea unei teorii a minții și a învățării cauzale.

Gopnik a primit o diplomă de licență, specializată în psihologie și filozofie, de la Universitatea McGill în 1975. În 1980, a primit un D.Phil. în psihologie experimentală de la Universitatea Oxford. A lucrat la Universitatea din Toronto înainte de a intra în facultatea de la UC Berkeley în 1988.

Gopnik este o autoritate privind filozofia minții și un preeminent psiholog în dezvoltare. Gopnik este cunoscută pentru susținerea „teoriei teoriei ” care postulează că aceleași mecanisme utilizate de oamenii de știință pentru dezvoltarea teoriilor științifice sunt folosite de copii pentru a dezvolta modele cauzale ale mediului lor.

Selecție din opere:

  • The Philosophical Baby: What Children’s Minds Tell Us About Truth, Love, and the Meaning of Life, (2009);
  • The Gardener and the Carpenter: What the New Science of Child Development Tells Us About the Relationship Between Parents and Children (2016);
  • Causal Learning: Psychology, Philosophy, and Computation (Edited with Laura Schulz), (2007);
  • The Scientist in the Crib: What Early Learning Tells Us About the Mind (with Andrew N. Meltzoff and Patricia K. Kuhl), (1999);
  • Words, Thoughts, and Theories (with Andrew N. Meltzoff), (1996).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie