
Abraham Maslow este unul dintre fondatorii școlii umaniste de psihologie. Teoria sa privind ierarhia nevoilor are un impact major asupra cercetării în domeniu.
Născut în anul 1908, într-o zonă săracă din Brooklyn, din New York, Maslow a fost cel mai mare dintre cei șapte copii ai părinților lui. Deși părinții săi erau imigranți ruși evrei, tatăl său a devenit un om de afaceri prosper și era dornic ca fiul său timid, dar extrem de inteligent, să devină avocat. Abraham a studiat, inițial, dreptul la City College, din New York, dar în 1928 s-a transferat la Universitatea Wisconsin, unde i-a fost stârnit interesul pentru psihologie și unde a lucrat cu primatologul Harry Harlow. În același an, Maslow s-a căsătorit cu Bertha Goodman, verișoara sa.
În 1934, Maslow și-a luat doctoratul în psihologie, dar a revenit la New York, pentru a realiza o cercetare destul de controversată, asupra vieții sexuale a femeilor cu facultate, împreună cu Edward Thorndike, de la Universitatea Columbia, unde și-a găsit și un mentor, în persoana lui Alfred Adler. A ajuns profesor și a predat vreme de 14 ani la Colegiul Brooklyn, unde printre mentorii lui se numărau emigranți europeni, precum psihologul Eric Fromm, Karen Horney și antropologul Margaret Mead. Cartea Principles of Abnormal Psychology (Principiile psihologiei anormale) a lui Maslow a fost publicată în 1941, iar în 1943 a apărut, în revista Psychological Review, articolul său renumit A Theory of Motiation” („O teorie a motivației”), în care a propus conceptul de piramidă a nevoilor.
Din 1951 până în 1969, Maslow a condus Catedra de Psihologie de la Universitatea Brandeis, unde a scris Motivation and Personality (Motivația și personalitatea) (1954) și Towards a Psychology of Being (Spre o psihologie a ființei) (1968). În 1962 a obținut o bursă de vizită la o companie californiană de înaltă tehnologie, care l-a ajutat să integreze ideea de autoactualizare într-un mediu de afaceri.
În 1968 a fost ales președinte al Asociației Americane de Psihologie și, la moartea sa, în 1970, era membru în Fundația Laughlin.
Maslow este cunoscut pentru teoria sa privind ierarhia nevoilor, care este considerată una dintre cele mai importante contribuții ale sale la psihologia umană. Teoria sa afirmă că oamenii au nevoi de bază, cum ar fi nevoia de hrană, adăpost și siguranță, care trebuie satisfăcute înainte de a putea aborda nevoi mai elevate, cum ar fi nevoia de auto-realizare. Maslow a argumentat că ființele umane nu sunt împinse sau atrase numai de forțe mecanice, ci mai degrabă de stimuli, obiceiuri sau impulsuri instinctive necunoscute. Astfel, el susține că ființele umane sunt motivate de anumite nevoi nesatisfăcute, ṣi că nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfăcute înainte de a se putea ajunge la cele superioare.
Selecție din opere:
- Religii, valori și experiențe de vârf;
- Motivație și personalitate;
- Motivație și afaceri.