Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline

Criterii de diagnostic

A. Un tipar pervaziv caracterizat prin instabilitate în relațiile interpersonale, a imaginii de sine și afectivității, precum și prin impulsivitate accentuată, care debutează la vârsta de adult tânăr, se manifestă în diverse situații și îndeplinește cinci (sau mai multe) din următoarele criterii:

  1. Eforturi susținute pentru a evita un abandon real sau imaginar. (Notă: Nu va fi inclus aici comportamentul suicidal sau auto-mutilant cuprins la Criteriul 5)
  2. Un tipar de relații interpersonale instabile și intense, caracterizat prin alternarea între extremele de idealizare și devalorizare
  3. Tulburări de identitate: instabilitatea imaginii de sine sau a sentimentului de sine
  4. Impulsivitate, manifestată în cel puțin două situații potențial autodistructive (ex. cheltuieli excesive, relații sexuale periculoase, abuz de substanțe, condus imprudent, alimentație compulsivă). (Notă: Nu va fi inclus aici comportamentul suicidal sau auto-mutilant cuprins la Criteriul 5)
  5. Comportament suicidal recurent, gesturi sau amenințări cu suicidul, sau comportament auto-mutilant
  6. Instabilitate afectivă produsă de reactivitatea dispoziției (ex. disforie episodică intensă, iritabilitate sau anxietate, care durează de obicei câteva ore și rareori mai mult de câteva zile)
  7. Sentimentul cronic de vid interior
  8. Mânie nemotivată și intensă sau dificultatea de a o controla (ex. crize frecvente de furie, stare permanentă de iritabilitate, episoade repetate de violență fizică)
  9. Ideație paranoidă tranzitorie, sau simptome disociative severe, legate de stres

Bibliografie: DSM-5 – Manual de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale