Sari la conținut

Tiparele de relație

  Tiparele de relație

 • Premise ale relațiilor defectuoase
 • Patternuri de funcționare defectuoasă
 • Tiparele de relație ale bărbaților
 • Să înțelegi nu înseamnă să schimbi!

   Să gândești nu înseamnă să acționezi!

 • Explicațiile “logice” pe care le încearcă partenerul într-o relație disfuncțională
 • Consecințe ale relațiilor defectuoase (pentru femei)

Premise ale relațiilor defectuoase

Modelul familial – se conturează prin unul sau mai multe din următoarele cazuri:

 • Uz sau abuz de alcool, medicamente sau droguri
 • Comportament compulsiv
  • mâncat (anxietatea se înlătură cu ingerarea de alimente dulci)
  • curățenie
  • muncă
  • jocuri de noroc
  • shopping impulsiv
  • dietă
  • exerciții fizice

Toate aceste comportamente crează dependența și codependența, alterează relațiile autentice din familie.

 • Violența fizică: Lovirea soției, soțului sau a copiilor.
 • Comportamentul sexual inadecvat din partea unui părinte variind de la seducție la incest.
 • Starea conflictuală permanentă sau frecventă între părinți și persoanele de atașament.
 • Părinți care concurează pentru atașamentul copiilor sau transmit mesaje contradictorii.
 • Părinți aflați mereu în competiție cu copiii sau între ei.
 • Inflexibilitate într-unul sau mai multe domenii de funcționare: religie; timp liber; muncă; sexualitate; politică => reguli. Dacă unul dintre părinți prezintă un astfel de comportament copiii sunt influențați; dacă ambii părinți prezintă un astfel de comportament consecințele sunt grave și denotă patologii complementare.

Patternuri de funcționare defectuoasă

Privarea de afecțiune

În familia de bază a existat “felul de părinte copil” iar de aici rezultă un comportament de teamă a copilului pentru activități normale, nu merge la joacă pentru că tatăl îi va agresa mama.

Mama care se complace în condiția de protejată și îi speculează/exacerbează fetiței temerile cu privire la securitatea ei.

Mama veșnic suferindă care are nevoie în permanență de protecție, încurajări și ajutor. Fetițele în aceste situații, prin simpatie, se orientează pe obiecte sau persoane cu probleme, cărora le oferă grija și atenția iar băiețeii își descarcă furia devenind violenți.

Teama de abandon

Abandon afectiv și efectiv.

Apare în familiile divorțate emoțional afectiv sau efectiv.

Tendința femeii de mai târziu este aceea de respingere a bărbaților normali și dezvoltarea atașamentului  de bărbați impulsivi, iresponsabili, dependenți pentru că doar în relațiile cu aceștia poate reproduce eforturile din copilărie de a atrage dragostea și atenția propriilor părinți.

Efortul permanent de a fi de folos bărbatului

Femeile implicate în astfel de relații le găsesc serviciu bărbaților, terapeut, le oferă partenerilor jumătate din ceea ce posedă sau chiar tot ceea ce posedă pentru ca aceștia să nu se simtă inferiori.

Scuzele pe care le găsesc pentru comportamentul abuziv al partenerului sunt dintre cele mai diverse: nu a putut să se exprime emoțional, nimeni nu i-a permis; a avut o copilărie nefericită etc.

Comportamentul de așteptare

Femeile din această categorie așteaptă cu răbdare ca partenerul să se schimbe.

Asumarea tuturor responsabilităților relațiilor – reproșurile și vinovățiile.

Acest comportament îi dă credința că de ea depinde entropia familiei și că este un expert în a-și purta povara. Acest comportament oferă o situație de prestigiu partenerei care își asumă responsabilitatea.

Se apreciază că persoanele abuzate nu înșeală!

Stima de sine redusă – Comportamentele de tip: “Nu merit să fiu fericită deoarece…”, asumarea de vini presupuse: “Mi se întâmplă pentru că și eu am greșit…”

Comportament de control în relații

Nevoia de a ajuta dă sentimentul de putere, de siguranță și iluzia de control.

Dependența de durere afectivă

Persoana obține plăcerea din durere. Sunt terapeuți care consideră că experiența durerii afective obnubilează până la anularea conștiintei persoanei dependente, îi alină senzația de anxietate și durere și îi diminuează capacitatea de a acorda atenție și altor aspecte ale vieții.

Femeia dependentă evită durerea, frica, furia și sentimentul deșertăciunii.

Fără “călău” victima intră în sevraj și are aceleași simptome fizice specifice sevrajului: greață, transpirații, tremurături, agitații, gândire obsesivă, frică, atacuri de panică. Din această simptomatologie rezultă reluarea relației disfuncționale sau căutarea altei relații similare. Femeilor abuzate aflate în terapie trebuie să li se dea alternative pentru relația disfuncțională iar acest demers pune în dificultate terapeutul.

Comportamentul adictiv

Biochimic: pentru zahăr. Zahărul are structura moleculară identică cu alcoolul etilic, nu este aliment ci drog, nu are valoare nutritivă ci calorii goale iar consumul aduce un nivel înalt de dependență.

Manifestat prin mâncatul compulsiv: copilul obez, adultul obez.

Depresia, alcoolismul și tulburările de alimentație sunt strâns legate și par să aibă un numitor comun și o legatură genetică: persoanele cu tulburări de alimentație au adesea un istoric familial alcoolic; depresivii de asemenea; dependenții de droguri au în istoric diverse dependențe: de alimente, de alcool, de fumat, afective.

Comportamentul de respingere a relațiilor armonioase

Persoanele cu astfel de comportament sunt atrase de persoane instabile psihic, capricioase, furioase, incompetente, reci, distante, deoarece au nevoie de ajutor. Se întâmplă și în macro dar și în micro social: înțelegerea societății pentru persoane care au vicii (alcoolicii, etc), adesea oamenii spun despre un alcoolic: “Îmi pare rău că bea, el altfel este un băiat foarte bun”.

Tiparele de relație ale bărbaților

Partenerii femeilor care intră în astfel de relații nu simt durerea pe care o provoacă partenerelor!

Pornind de la această idee s-a  concluzionat, în literatura de specialitate, că sunt bărbați cu tulburări caracteriale, bărbați narcisici (tipul Peter Pan sau Don Juan), obsedați de propria persoană, ce intră în relații care îi asigură că sunt persoane speciale, inițiază relații de scurtă durată și sunt persoane care nu pot iubi.

Fals – bărbații femeilor asistați în cabinet erau profund diferiți, aveau (în general) relații de lungă durată cu o singură parteneră dar prezentau nevoi acute de control și admirație.

Sociopații – folosesc și exploatează oamenii; minciuna și înșelăciunea sunt a doua lor natură; pot fi atât infractori cât și oameni de mare succes; au o lipsă totală de constantă.

Fals -bărbații femeilor asistați în cabinet erau responsabili, competenți; comportamentul lor distructiv nu era generalizat, se foloseau de cuvinte ca de o armă, își distrugeau femeia de alături cu ajutorul armelor psihologice care se dovedesc adesea la fel de distrugătoare ca violența fizică (sau chiar mai rău).

Sadicii -Femeile care se implică în relații cu bărbații sadici sunt masochiste!

Masochistul obține plăcere din durere/suferință. Purtarea feminină și atrăgătoare  transformă femeia în victimă și totodată justifică comportamentul masochist: “femeia își dorește să obțină plăcere” din condiția de victimă.

Concluzionăm că bărbatul femeilor care se implică în relații disfuncționale nu este sadic, narcisic sau sociopat, el se implică în relații de lungă durată cu aceeași femeie pe care o iubește și face tot ce este posibil să distrugă femeia pe care pretinde că o iubește.

Sunt mulți terapeuți care cataloghează bărbații implicați în relații cu astfel de femei ca fiind misogini dar consider că încă nu am descoperit “cuvântul” care să îi caracterizeze!

În prezent, după ani de experiență, doresc nu să denumesc ci să ameliorez sentimentul femeii care trăiește în relații disfuncționale, sentimentul că nu este diferită, singură, vinovată, să le ajut să clarifice relația în care sunt, să înțeleagă ce li se întâmplă, să scape de povara copleșitoare a autoînvinovățirii. În acest demers decizia de a ieși sau a rămâne în relația disfuncțională le aparține!

Putem practica următorul experiment imaginativ: “Cum v-ați simți dacă într-o dimineață v-ați trezi și el (partenerul) ar dispărea?”

Vinovăția este sentimentul de bază!

Dr. Susan Forward consideră că dacă răspunsul este afirmativ la majoritatea întrebărilor care urmează ești sigur implicată într-o relație cu un bărbat misogin.

 1. Simți că bărbatul pe care îl iubești are tendința de a-ți controla viața?
 2. Te-ai îndepărtat de anumiți oameni, ai renunțat la anumite activități importante pentru tine, doar pentru că așa a vrut el?
 3. Este partenerul tău deosebit de gelos/posesiv?
 4. I se întâmplă des să treacă de la tandrețe la furie?
 5. Când vrea să te pedepsească dintr-un anumit motiv oarecare, amenință că te va părăsi sau nu îți va mai da bani?
 6. Te învinovățește pentru lucrurile care merg rău în relația voastră?
 7. Ești circumspectă și îi ceri constant scuze pentru orice fleac?

Explicațiile “logice” pe care le încearcă partenerul într-o relație disfuncțională

Cum încearcă femeile să explice comportamentul din prezent al partenerilor:

 1. A fost căsătorit de trei ori cu femei nepotrivite care nu l-au înțeles așa cum o fac eu.
 2. Eșecul din afaceri/serviciu se datorează partenerilor necinstiți, șefilor psihopați, colegilor invidioși pe calitățile lui.
 3. Spune lucruri urâte despre fosta soție sau parteneră deoarece ea era interesată material, leneșă, etc.
 4. Știu că bea prea mult dar are o perioadă stresantă, după, se va lăsa de băut.
 5. Mă sperie faptul că țipă adesea la mine dar poate că și eu mai greșesc.
 6. Își pierde cumpătul pentru că a avut o copilărie nefericită, etc.

“A procedat așa pentru că…” este o modalitate de a-i căuta scuze agresorului!

Consecințe ale relațiilor defectuoase (pentru femei)

Pe fondul acestor relații apar boli somatice ca: ulcer, alergii, colon iritabil, migrene, boli gastrointestinale, tulburări de somn, tulburări de alimentație.

Dependențe: Consum de droguri și alcool.

Performanțe profesionale diminuate, alterate sau inexistente.

Neîncredere în forțele profesionale proprii la femei care ulterior au avut succes profesional.

Depresii, crize de plâns, anxietate.