Sari la conținut

Teleterapia – Aplicația Youper

Teleterapia – Aplicația Youper

Băzăvan Andreea Nicoleta, Mavlea Adriana, Nuță Elena-Alexandra, Tudose Clara Cristina, Stan Andrei

Informații despre aplicația Youper

– cum a apărut? |- cine a înființat-o? | – care sunt obiectivele?

La nivel mondial, 1 din 4 persoane suferă de o boală mintală și mai puțin de jumătate dintre aceștia au acces la servicii de specialitate (#AFtalks Special Edition, 2017). Ideea care a stat la baza apariției aplicației Youper a fost aceea că tehnologia poate fi folosită ca un mijloc de acces la cele mai bune tratamente în ceea ce privește sănătatea mintală (#AFtalks Special Edition, 2017). Youper a apărut ca o joncțiune a ideilor lui Jose Hamilton, medic psihiatru și Diego Dotta, application developer. Cel din urmă și-a dedicat cariera de developer înțelegerii nevoilor oamenilor și creării de aplicații care să vină în sprijinul acestor nevoi, iar dr. Hamilton spera ca tehnologia să poată facilita accesul la serviciile psihologice pentru a putea ajuta oamenii din întreaga lume (#AFtalks Special Edition, 2017).

Aplicația Youper are la bază descoperiri moderne din domeniul neuroștiinței, oferind soluții eficiente în ceea ce privește scăderea nivelului de timiditate, precum și îmbunătățirea abilităților sociale, dar și o creștere a nivelului stimei de sine (Chęć, 2019). Folosește Inteligența Artificială (IA), ajutând utilizatorii să identifice, să urmărească și să proceseze gândurile și sentimentele (‘Youper Mental Health AI App Review’, 2021). Aplicația Youper folosește terapia cognitiv-comportamentală (CBT), terapia prin acceptare și angajament (ACT) și tehnici de mindfulness. Obiectivul principal este acela de a ajuta utilizatorii să-și îmbunătățească starea de spirit și dereglările legate de somn, și de asemenea, să le reducă simptomele de anxietate, depresie și stres (‘Youper Mental Health AI App Review’, 2021).

Ce oferă?

 • Evaluarea sănătății mintale: Evaluarea gratuită a sănătății mintale și punctul de start în înțelegerea simptomelor (într-un timp foarte scurt)
 • Discuție cu un furnizor de servicii de psihiatrie: Apel video cu medicul ales pentru a evalua nevoile în profunzime și a discuta cea mai bună cale de tratament
 • Livrarea medicamentelor – Dacă sunt prescrie, clientul primește medicamente lunar la ușă fără costuri suplimentare.
 • Coach – Sesiuni video săptămânale alături de un coach/terapeut pentru a ajuta în atingerea obiectivelor propuse.
 • AI (inteligența artificială) therapy chat – Acces 24/7 la suportul emoțional prin chatul AI Therapy și obținerea unor exerciții zilnice personalizate pentru client.
 • Monitorizarea progresulului – Urmărirea stării de spirit, monitorizarea simptomelor de sănătate mintală și înțelegerea acestora.

De ce are succes Youper AI-powered Telehealth?

 • Conceput pentru a da încredere utilizatorilor (pe ideea de empowering)
 • Accesibil chiar și fără asigurare
 • Poate fi accesat de la distanță
 • Disponibil 24/7 pe telefon
 • Fără timp lung de așteptare pentru întâlniri
 • Privat și confidențial
 • Personalizat pentru nevoile unice ale clientului
 • Bază științifică pentru rezultate de lungă durată

Opțiuni de tratament:

 1. Medicație
 • De la 19 USD (aprox. 83 ron) pentru prima lună
 • Sesiuni video cu un furnizor de servicii psihiatrice
 • Medicamente livrate acasă
 • Tabloul clinic personalizat
 1. Terapia
 • 36 USD (aprox. 158 ron) pentru prima lună
 • Sesiuni video săptămânale cu un terapeut/coach
 • Chat nelimitat – AI Therapy – disponibil 24/7
 • Tabloul clinic personalizat
 1. Medicație & Terapie
 • 44 USD (aprox. 192 ron) pentru prima lună
 • Sesiuni video cu un furnizor de servicii de psihiatrie
 • Medicamente livrate acasă
 • Sesiuni video săptămânale cu un terapeut/coach
 • Chat nelimitat – AI Therapy – disponibil 24/7
 • Tabloul clinic personalizat

Tratamentele se adresează pentru Depresie, Anxietate, Insomnie.

Ghiduri terapeutice despre Depresie,  Anxietate.

 • Ce este (definiție)
 • Ce simptome pot exista
 • Cauze
 • Tratament (informații teoretice despre medicamente și terapia comportamentală)

În plus:

 • în caz de criză psihologică face trimitere către numere de telefon de urgență din diferite țări.

“Dacă vă aflați într-o situație care vă pune viața în pericol – nu utilizați acest site. Sunați la +1 (800) 273-8255 sau utilizați aceste resurse *linkuri* pentru a obține ajutor imediat.”

Aplicația este vizibilă pe:

Instagram

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/youper/

Twitter: https://twitter.com/youper_ai

Studii și rezultate

Aplicația Youper a fost evaluată drept cea mai bună aplicație gratuită de sănătate mintală la începutul pandemiei de coronavirus, conform unor recenzii oferite de utilizatorii acesteia. La începutul primului val, când toată lumea era dominată de incertitudine și neliniște, de teamă și multe schimbări, când anxietatea era în creștere și tot mai frecvent întâlnită, Youper a primit 4.9 stele de la utilizatorii iPhone și 4.6 de la utilizatorii Android (https://healthcareglobal.com/technology-and-ai-3/top-5-highest-rated-free-mental-health-apps).

În ceea ce privește cercetările care au inclus aplicația Youper, unul dintre obiective a fost investigarea utilizării aplicațiilor care vizau anxietatea și depresia. Rezultatele au indicat că aplicațiile pentru anxietate și depresie au raportat în medie aproximativ 10000 descărcări într-un interval de o lună, dintre care câteva mii de utilizatori au fost activi zilnic în aplicație, iar câteva sute au fost activi lunar (Wasil et al., 2020). Aproape toată activitatea s-a realizat prin intermediul a 4 aplicații, dintre care primele trei aplicații pentru anxietate au fost Calm, Headspace și Youper, iar primele trei aplicații pentru depresie au fost Headspace, Youper și Wysa. Acestea au înregistrat aproximativ 90% din totalul descărcărilor și au fost utilizate de aproximativ 94% din toți utilizatorii activi lunar. Conform rezultatelor căutărilor pe Google Play Store, aplicația Youper a avut aproximativ 1000000 de utilizatori activi în decurs de o lună, fiind a doua cea mai utilizată aplicație pentru depresie și a treia cea mai utilizată pentru anxietate. Astfel, Youper a fost una dintre aplicațiile preferate atât pentru anxietate, cât și pentru depresie, având astfel un impact semnificativ asupra sănătății mintale (Wasil et al., 2020). 

Un review teoretic a inclus progresele recente din tehnologie (de la aplicațiile mobile în domeniul sănătății mintale, la roboți) care ajută oamenii cu anumite dificultăți din sfera sănătății mintale (Khalaf et al., 2021). În prim-plan au fost aduse modalitățile disponibile pe piață care pot contribui la sănătatea mintală, fiind comparate costurile și beneficiile dintre sesiunile de consultație și terapie în mod fizic și cele din mediul online. În plus, accentul a fost pe prezentarea aplicațiilor online pentru sănătatea mintală și roboții apăruți pe piață. Printre aplicațiile prezentate s-a aflat și Youper. Caracteristicile principale ale acestei aplicații prezentate în prezentul review au fost: Youper a fost proiectată cu ajutorul terapeuților; utilizează CBT și Commitment Therapy ca forme de terapie; diminuarea anxietății și stresului raportate de către utilizatori; a primit o evaluare de 4.9/5 de la utilizatori; funcționează ca un test cu opțiuni limitate; utilizează doumentația și auto-raportarea. În ciuda avantajelor pe care le are, aplicația Youper nu a fost inclusă în multe studii astfel încât să-i fie dovedită eficacitatea (Khalaf et al., 2021).

Un studiu realizat de Mehta et al. (2021) a avut ca obiectiv de a analiza eficacitatea aplicației și de a testa ipoteza de reglare cumulativă. Acestă ipoteză presupune că succesele cumulative de reglare a emoțiilor cu intervenții repetate vor prezice reducerea simptomelor de anxietate și depresie pe termen lung. S-au analizat astfel datele de la ultizatorii aplicației (N = 4517). Participanții au fost rugați să măsoare aplicația, pentru caracteristica de acceptabilitate. Pentru a evalua eficacitatea, s-au măsurat simptomele de anxietate și depresie, longitudinal.

La începutul fiecărei conversații Youper, utilizatorii își selectau emoția actuală dintr-o listă de emoții posibile, precum și intensitatea acelei emoții. Utilizatorii încep prin a raporta o emoție (A) și intensitatea (B) cu care simt emoția. Ei sugerează apoi factorii care au contribuit la emoție (C) și descriu evenimentul precipitat (D). Ulterior, își aleg o intervenție selectată aleatoriu (de exemplu, E sau F) din listă prezentată în Tabelul 2.

Tabel 1.

Tabel. 2

Utilizatorii Youper au evaluat aplicația foarte bine (media = 4,36, SD = 0,84). Simptomele au scăzut în primele 2 săptămâni de utilizare a aplicației (anxietate: d=0,57; depresie: d=0,46). Îmbunătățirile anxietății au fost menținute în următoarele 2 săptămâni, dar simptomele depresiei au crescut ușor cu o dimensiune a efectului foarte mică (d=0,05). O creștere de încercări reușite de reglare a emoțiilor a prezis în mod semnificativ o reducere mai mare a simptomelor de anxietate și depresie (Metha et al., 2021).

Un studiu recent a examinat efectele pandemiei Covid-19 asupra sănătății mintale în rândul a 157.213 de utilizatori ai unei aplicației Youper. S-au examinat rapoartele utilizatorilor privind (1) emoții acute pozitive și negative și (2) simptome auto-raportate de anxietate și depresie. Rezultatele au demonstrat că la începutul pandemiei simptomele de anxietate au crescut, dar au revenit la valoarea inițială săptămâni mai târziu. Pe măsură ce pandemia a continuat de-a lungul lunilor, tristețea și depresia au crescut, în timp ce sentimentele de stres și oboseală au scăzut. În ceea ce privește emoțiile pozitive, calmul, fericirea și optimismul au scăzut inițial, deși calmul și fericirea au crescut săptămâni mai târziu. Rezultatele au arătat și o creștere a recunoștinței pe parcursul perioadei de timp analizate. Astfel, Youper este un tratament cu costuri reduse, complet auto-ghidat, care este disponibil persoanelor care nu posibilitatea de a primi tratament de sănătate mintală (Yarrington et al., 2021).

Bibliografie

Chęć, M. (2019). Contemporary views on shyness – a literature review. Archives of Psychiatry and Psychotherapy, 21(3), 77–84. https://doi.org/10.12740/APP/109628

Dotta. (2017, October 3).

blog.appfigures.com

https://healthcareglobal.com/technology-and-ai-3/top-5-highest-rated-free-mental-health-apps

 Khalafl, A. A., Hashim, A. H. A., Olowolayemo, A., & Olanrewaju, R. F. (2021).  Artificial Intelligent Applications for Mental Health Support: A Review paper. Proceedings of the 4th International Conference on Engineering Professional Ethics and Education 2021 (ICEPEE’21). Redesigning Teaching and Learning towards Sustainable Education. Kuala Lumpur, Malaysia.

Mehta, A., Niles, A. N., Vargas, J. H., Marafon, T., Couto, D. D., & Gross, J. J. (2021). Acceptability and Effectiveness of Youper AI Therapy for Anxiety and Depression: Results of a Longitudinal Observational Study.

Wasil, A. R., Gillespie, S., Shingleton, R., Wilks, C. R., & Weisz, J. R. (2020). Examining the Reach of Smartphone Apps for Depression and Anxiety. American Journal of Psychiatry, 177(5), 464–465. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2019.19090905

Yarrington, J. S., Lasser, J., Garcia, D., Vargas, J. H., Couto, D. D., Marafon, T., … Niles, A. N. (2021). Impact of the COVID-19 Pandemic on Mental Health among 157,213 Americans. Journal of Affective Disorders, 286, 64–70.

#AFtalks Special Edition: App Success Story – Youper, with Co-Founder & CXO, Diego

Youper Mental Health AI App Review. (2021). One Mind PsyberGuide. Retrieved 5 December 2021, from https://onemindpsyberguide.org/apps/youper-app-review/

Despre autori:

 • Andreea Nicoleta Băzăvan – psiholog clinician sub supervizare
 • Adriana Mavlea – psiholog, absolventă a Facultății de Psihologie și a Masterului de Psihologia Sănătății – Cercetare clinică și Optimizare Comportamentală din cadrul Universității din București
 • Alexandra Nuță – psiholog clinician, absolventă a programului masteral Psihologia Sănătății – Cercetare Clinică și Optimizare Comportamentală, din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, instagram: psiholog_alexandra_nuta
 • Clara-Cristina Tudose – psiholog clinician sub supervizare, site: https://cabi.ro/
 • Andrei Stan – psiholog clinician sub supervizare, psiholog al sănătății   |Edutainment creator, content creator – Youtube – TikTok – Instagram -Facebook ~MindFool by Andrei Stan.
 • Arii de interes: psihologie clinică, psihoterapie, psihoeducație, cercetare, creare de conținut psihoeducațional, promovarea informațiilor cu caracter științific, promovarea gândirii critice în populație.

7 iun. 2022