Stepping Stones – un proiect inovator în sfera sănătății mintale în România

Stepping Stones – un proiect inovator în sfera sănătății mintale în România

Organizația Minte Forte din Cluj-Napoca ia parte la unul dintre cele mai importante proiecte la nivel european, deschizând astfel noi căi în România pentru recuperarea în sănătatea mintală.

Stepping Stones reprezintă un parteneriat strategic încheiat la nivel european pe o perioadă de doi ani de zile (2023-2024), finanțat prin programul Erasmus+. Proiectul este coordonat de către organizația Hugarafl (Islanda) și are ca parteneri implicați asociațiile: L’Ovile (Italia), Herstel Talent (Regatul Țărilor de Jos) și Minte Forte (România).

După cum indică și numele „Stepping Stones”, proiectul își propune metaforic să așeze „pietrele” pe care oamenii pot păși ca să traverseze perioadele dificile din vieților lor fără să fie luați de curent. Astfel, importanța proiectului se dovedește prin perspectivele inovatoarea abordate pentru crearea unor materiale care să susțină atât specialiștii în domeniul psihologiei, cât și persoanele care trec printr-un proces de recuperare.

Prin acest proces de recuperare ne referim la totalitatea experiențelor prin care o persoană trece din momentul în care s-a confruntat cu situație dezechilibrată și până la restabilirea acestuia continuând cu menținerea și creșterea personală.

La momentul actual, persoanele interesate au acces la un ghid vizual disponibil pe site-ul organizației Minte Forte atât în limba română, cât și în limba engleză.

Ghidul reprezintă o colecție de animații care doresc să simbolizeze diverse realități dintr-un proces de recuperare. Fiecare imagine este însoțită și de o frază care expune în cuvinte aceeași temă. Ghidul poate fi utilizat individual, sub formă de inspirație sau într-un proces de reflecție, ori ca material pentru discuții în grup.

Pentru perioada următoare, vor mai fi realizate o serie de materiale și acțiuni care să sprijine acest proces de recuperare:

  • 8 materiale video educative care vor introduce principiile fundamentale ale recuperării, exemple de povești despre recuperare și exemple de practici care pot sprijini recuperarea;
  • Un manual care va conține exerciții menite să ajute la a planifica și autodirija propria recuperare, și la a discuta și reflecta asupra diferitelor componente ale recuperării și factorilor de sprijin;
  • Un training de o săptămână care va reuni membri, profesioniști și persoane de sprijin (aparținători) din comunitățile celor patru parteneri implicați în proiect;
  • O serie de evenimente deschise publicului larg cu rol de informare și diseminare (11-17 aprilie 2024).

Organizația Minte Forte este o asociație non-profit din Cluj-Napoca, înființată în anul 2010, cu scopul de a promova sănătatea mintală prin trei direcții de activitate: educație pentru sănătatea mintală, sprijin pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății mintale și dezvoltarea resurselor pentru reziliență.