Sari la conținut

Scala de stres Holmes-Rahe  pentru tineri și adulți

Una dintre cele mai cunoscute probe pentru evaluarea nivelului de stres și corelarea acestuia cu boala a fost concepută în 1967 de către psihiatrii Thomas Holmes și Richard Rahe. Unitățile de măsură ale scării se numesc Unități de Schimbare Biografică (Life Change Units – LCU). Schimbarea considerată ca având cel mai mare potențial de stres o reprezintă decesul partenerului de viață și este cotată cu 100 LCU. Căsătoria punctează 50 LCU. Până la urmă, e destul de stresant să ai grijă să-ți schimbi șosetele la timp (sau să trăiești lângă cineva care nu face asta!), să stabilești bugetul împreună cu partenerul, sau să descoperi că acesta sforăie. Un împrumut bancar, ipotecar sau nu, era cotat cu doar 17 LCU, la mijlocul anilor ʻ60 .

În zilele noastre, o situație de genul acesta ar strânge, cu siguranță, mai multe puncte, având în vedere rata șomajului și a prescrierilor.

Holmes și Rahe au testat câteva mii de persoane și au corelat nivelul stresului cu situația sănătății acestora. Au observat că riscul de îmbolnăvire crește direct proporțional cu scorul LCU. Între 150 și 300 LCU, rata morbidității este medie, iar un scor de peste 300 LCU se asociază cu o morbiditate înaltă.

Accesați: Domenii în care se aplică teste psihologice – Evaluarea psihologică