Sari la conținut

Scala de evaluare a abilităților privind funcționarea emoțională și socială

Scala de evaluare a abilităților privind funcționarea emoțională și socială

Descrierea abilităților de funcționare emoțională și socială:

  1. Atenție și autocontrol (observate în mod obișnuit începând cu nașterea – 3 luni). Copilul observă și este atent la ceea ce se întâmplă în jurul său prin intermediul tuturor simțurilor- de ex. privind, ascultând, atingând și mișcând. Copilul se poate autocontrola suficient pentru a fi atent și a interacționa, fără a fi supra- sau subreactiv față de stimuli interni sau externi. Pe măsură ce copilul atinge în timp niveluri mai înalte de funcționare, capacitatea sa de a menține interacțiuni mai lungi și continue oferă dovada abilității sale de atenție și autocontrol adecvate vârstei.
  2. Formare de relații/angajamente reciproce (observabile tipic începând cu perioada 3-6 luni). Copilul dezvoltă o relație cu unul dintre cei care îl îngrijesc pentru a primi alinare, siguranță și plăcere. Pe măsura dezvoltării, având suport de la mediul în care primește îngijire, copilul este în stare să manifeste o arie completă de emoții pozitive și negative în timp ce rămâne angajat într-o relație.
  3. Comunicare bilaterală intenționată (observabilă tipic începând cu perioada 4-10 luni). Copilul utilizează gesturi, inclusiv demonstrații intenționate de afecțiune pentru a iniția „conversații”. Gesturi simple, cum ar fi atunci când se întinde pentru a fi luat în brațe, sau atunci când indică un obiect care îl interesează, devin secvențe mai complexe de gesturi în timpul celui de-al doilea an. Comunicarea bilaterală devine convenție pe măsură ce copilul își dezvoltă limbajul.
  4. Gesturi complexe și rezolvare de probleme (observabile tipic începând cu perioada 10-18 luni). Copilul învață cum să utilizeze abilitățile motorii și limbajul pentru a obține ceea ce are nevoie sau ceea ce vrea- pentru a-și rezolva problemele. Gesturile singulare sunt înlocuite de secvențe complexe de gesturi și acțiuni (de ex. conducerea părintelui spre obiectul dorit). Pe măsură ce copilul își dezvoltă limbajul, acesta va utiliza atât cuvinte cât și gesturi pentru comunicare și rezolvare de probleme.
  5. Utilizarea simbolurilor pentru a exprima gânduri și emoții (observabile tipic începând cu perioada 18-30 luni). Utilizând jocul simbolic și limbajul, copilul începe să exprime gânduri, idei și emoții prin intermediul simbolurilor. Copilul poate comunica ceea ce își imaginează prin intermediul jocului de rol, al jocului cu păpuși. Jocul imaginativ poate reprezenta experiențe din viața reală, precum și teme pe care copilul le-a întâlnit în povești, cărți, filme sau la televizor. În scenariile jocului își proiectează propriile emoții în personaje și acțiuni.
  6. Conectarea logică a simbolurilor/gândire abstractă (observabile tipic începând cu perioada 30-48 luni). Copilul poate conecta și elabora în mod logic secvențe de idei. Acesta utilizează idei interconectate logic, în conversații despre evenimente cotidiene și povești imaginate. Povestirile copiilor care funcționează la acest nivel, de obicei au un început, o desfășurare a acțiunii și un final. Aceștia includ personaje având motive și consecințe precise ale acțiunii, acestea putând fi anticipate. Copilul este în stare să înțeleagă concepte abstracte, reflectează asupra emoțiilor și conturează lecții pe care le-a învățat dintr-o experiență anterioară.