Sari la conținut

Psihologia banilor

”Mă doare portofelul. O perspectivă psihogenealogică asupra banilor și a succesului”, de Marie-Noelle Maston-Lerat; Editura: Philobia; Anul apariției: 2014

De ce unii reușesc fără prea mare efort, în timp ce alții înoată contra curentului întreaga lor viață?

Cartea de față îl invită pe cititor să-și facă arborele de familie și îi oferă sprijin în analizarea elementelor care îi condiționează raportul cu banii și succesul.

Autoarea interpretează mesajele implicite exprimate la nivelul descendenței și arată felul în care acestea ne influențează raportul cu banii. Explicațiile sunt însoțite de cazuri reale și exerciții practice menite să înlăture această condiționare atunci când o persoană intră într-o spirală a eșecului.

”Cât ai cheltuit pe asta? Cum să ai noroc la bani fără să pierzi în dragoste”, de Natalie H. Jenkins, William C. Bailey, Howard J. Markman, Scott M. Stanley; Editura: Trei; Anul apariției: 2014

Criza economică a ultimilor ani ne-a făcut mult mai precauți când vine vorba de bani. Însă ce te faci când partenerul de viață este „mână-spartă” sau vrea în continuare să plece în vacanțe scumpe, cu prețul sacrificării pensiei private?

Scrisă de o echipă de economiști și psihologi cu experiență în consilierea financiară și de cuplu, cartea de față vă ajută să înțelegeți în ce fel buna chivernisire a banilor familiei sporește iubirea și încrederea în cuplu.

Autorii americani discută aspectele psihologice ale negocierii îi implicării afective în viața de cuplu, corelându-le cu ponturi financiare pentru controlul atent al cheltuielilor, pentru stabilirea unui buget realist și a unor relații echitabile cu banca și, mai presus de toate, pentru o investiție deșteaptă în viitorul relației și copiilor.

”De ce? Motivațiile ascunse și economia misterioasă a vieții cotidiene”, de Uri Gneezy si John List; Editura: Publica; Anul apariției: 2014

Cartea de față este o poveste despre cum strategia experimentală, în mâinile unor cercetători incredibil de atenți și de creativi, poate lumina aproape orice problemă de sub soare. Singura limită este imaginația persoanei care concepe experimentul.

”Prețul privilegiului”, de Madeline Levine; Editura: ASCR; Anul apariției: 2016

Privilegiile, veniturile mari ale părinților, nivelurile ridicate de educație, implicarea excesivă și așteptările înalte, în combinație, pot să aibă un efect mai degrabă toxic decât protectiv asupra copiilor.

”Comportament inadecvat. Nașterea economiei comportamentale”, de Richard H. Thaler;  Editura: Publica; Anul apariției: 2015

Îmbinând descoperirile recente ale psihologiei cu o înțelegere practică a stimulentelor și comportamentelor pieței, Richard H. Thaler le arată cititorilor în cartea „Comportament inadecvat” cum să ia decizii mai inteligente într-o lume din ce în ce mai încâlcită. Lămurește cum analiza economică comportamentală deschide noi abordări pentru orice, de la finanțele domestice la împărțirea birourilor profesorilor într-o nouă clădire, de la concursuri televizate până la selecția în NFL și afacerile de tipul Uber.

Întrețesută cu povești amuzante despre luptele aprige duse de Richard H. Thaler cu stâlpii gândirii economice tradiționale, cartea „Comportament inadecvat” este o privire unică în adâncul slăbiciunilor omenești. Când economia se întâlnește cu psihologia, implicațiile pentru indivizi, directori de întreprindere și factori politici de decizie sunt în același timp profunde și amuzante.