Planul simbolic

Planul simbolic

În activitatea psihică mai există un plan, cel simbolic. Luăm ca exemplu mama abstractă, un simbol de mamă, cea care îndeplinește funcția maternă (holdingul afectiv, osmoza, relația bilateral deschisă), care dă ulterior posibilitatea de construcție a angoasei de separare, de desprindere și de intrare în triangularizare, adică Complexul Oedip. Aceasta ar fi descrierea simbolică a mamei. După cum spune Jung, arhetip. Mama este un arhetip. În loc de simbol de mamă, putem să-i spunem arhetip.

Un alt exemplu, despărțirea între pulsiunea agresivă și pulsiunea sexuală este simbolică și didacticistă. Nu există sexualitate fără agresivitate și nu există agresivitate fără juisanță, adică sexualitate. Am putea vorbi mult mai simplu despre o singură pulsiune agresivo-sexuală, dar ne-am înțelege mai greu, această împărțire ne ajută să nuanțăm mai mult. În natură, pulsiunile nu sunt împărțite, ele sunt și agresive și sexuale. În natură nu există agresivitate pură și nici sexualitate pură.

Când apare planul simbolic?

Planul simbolic ar trebui să fie legat de ceea ce psihologia convențională numește gândire și limbaj. Primul sistem de simbolizare este limbajul.

De exemplu, copilul învață mai întâi să vorbească în simboluri după care individualizează arhetipul. El spune mamă tuturor acelora care îndeplinesc funcția maternă.

Lacan spunea că inconștientul este structurat ca un limbaj. Acest lucru dă o nouă semnificație la ceea ce Freud spunea despre actele ratate. Într-o greșeală lingvistică (lapsus) se ascunde un conflict interpsihic. De ce acest conflict interpsihic poate fi exprimat lingvistic? Pentru că modelul de organizare al limbajului și cel al inconștientului sunt la fel structurate. Când facem un lapsus nu facem altceva decât să scurtcircuităm din planul inconștientului în planul realului. Lapsusul este determinat de un conflict din interiorul inconștientului. Actul ratat este matricea de bază a analizei și poate fi tratat și ca simptom. Actul ratat, simptomul și visul sunt căi regale spre cunoașterea inconștientului.