Picături de creativitate

Cum a început totul? Cu dragoste și din dragoste pentru copii. Întrucât îmi doream ca ședințele de logopedie și de consiliere să fie plăcute și distractive și micuții să nu se plictisească, am început să tot creez materiale din tot ce găseam la îndemână. Mi-am dat voie să fiu copil alături de ei. M-am gândit ulterior să ajut și specialiștii și părinții și am început să țin workshop-uri practice, în care prezentam propriile mele creații. Impresionați, mulți participanți mi-au sugerat să creez materiale logopedice și de consiliere, pe care să le poată achiziționa. Încrederea lor în mine și cuvintele frumoase mi-au dat putere să sper că, într-o zi, visul acesta va prinde viață. Echipa EDUBAGS mi-a fost alături și mi-a dat aripi să pot zbura și cu ajutorul lor să ajut mulți copii.

În cele ce urmează vă voi prezenta cinci materiale din cele create, care pentru mine sunt și vor rămâne în inima mea ca niște daruri prețioase de la Dumnezeu.

FLORICICA VORBĂREAȚĂ reprezintă un material logopedic ce presupune pronunțarea silabelor directe și inverse, fiind utilizate toate literele limbii române. Materialul este compus dintr-o floare din spumă care are 7 petale pe care sunt atașate, cu un sistem de prindere, 7 buburuze ce au pe spate  cele 7 vocale ale limbii române și cercuri (mijlocul florii). Cercurile  au un sistem de prindere, putând fi astfel utilizate în funcție de nevoile copilului.

SOARELE VORBITOR este un material logopedic ce presupune pronunțarea unor cuvinte (monosilabice, bisilabice și polisilabice) în care sunetul “Ș” se află în poziție inițială, mediană și finală. Materialul este compus dintr-un soare realizat din fetru și o serie de imagini atașate pe cleștișori de lemn. Copilul va prinde cleștișorii și va pronunța cuvintele reprezentate prin intermediul imaginilor.

PANTOFUL VORBITOR este un material logopedic ce presupune pronunțarea unor cuvinte (monosilabice, bisilabice și polisilabice) în care sunetul “J” se află în poziție inițială, mediană și finală. Materialul este compus dintr-un pantof realizat din spumă, o planșă cu urme de lăbuțe și cartonașele cu diverse cuvinte. Copilul va muta pantoful pe urmele de lăbuțe și va pronunța cuvintele.

FURIA MEA este un material care are drept scop gestionarea eficientă a furiei de către copil. Poate fi folosit atât de către părinți, de către cadrele didactice, cât și de către specialiștii din domeniul psihologiei. Jocul este compus dintr-o planșă cu o față umană căreia îi lipsesc elementele componente, iar copilul va trebui să așeze elementele pe care dorește atunci când este rugat să potrivească așa cum își imaginează el că arată furia. De asemenea, în componența jocului intră și 10 carduri cu 10 poezii care reprezintă 10 metode eficiente de calmare în situații tensionante, când copilul resimte furie.

JOCUL EMOȚIILOR este un material creat pentru dezvoltarea inteligenței emoționale intitulat “Jocul emoțiilor”. Prin intermediul acestuia micuții vor reuși să își identifice propriile emoții, să descopere situații în care au resimțit o anumită emoție și să găsească modalități eficiente de gestionare a emoțiilor.

Produsele pot fi achiziționate de pe: https://edubags.ro/12-edu-therapy.

Când văd copiii cum râd și cum progresează inima îmi zburdă de fericire și simt că nimeni și nimic nu mă oprește să lupt să îi ajut. Închei cu un sfat pentru toți specialiștii din domeniul psihologiei copilului: puneți mereu pe primul plan copilul din fața dumneavoastră și gândiți-vă cum ați vrea voi să se desfășoare ședința de logopedie sau de consiliere dacă ați fi copii.

Șerban Elena Maria, psiholog autonom – psihologie specială