Paul Bloom

Paul Bloom este un renumit cercetător în domeniul științelor cognitive. A publicat numeroase studii în care a încercat să afle cum funcționează moralitatea de la stadiul copilăriei până la maturitate.
S-a născut la 24 decembrie 1963, într-o familie canadiană cu origini evreiești. A absolvit magna cum laude psihologia, la McGill University, apoi a devenit doctor în psihologie cognitivă, după cursurile urmate la Massachusetts Institute of Technology. Este căsătorit cu Karen Wynn, și ea cercetător în domeniul psihologiei.

Între 1990 și 1999, Paul Bloom a predat psihologia la Universitatea din Arizona, iar din 1999 este profesor de psihologie și științe cognitive la Yale University. Cercetările sale explorează modul în care copiii și adulții înțeleg lumea fizică și socială, punând accent mai ales pe limbaj, moralitate, religie, ficțiune și artă.

În 2002, Societatea de Filozofie și Psihologie din SUA i-a oferit autorului prestigiosul Premiu Shanton, pentru merite deosebite în cercetări interdisciplinare, în domeniile filozofiei și psihologiei. Au urmat, în 2004, Premiul Lex Hixon, pentru predarea excelentă la Yale a științelor cognitive, iar în 2017, Premiul Klaus J. Jacobs Research, pentru cercetările asupra modului în care copiii își dezvoltă sentimentul de moralitate.

Selecție din opere:

  • Împotriva Empatiei: Cazul pentru compasiune rațională
  • Doar bebeluși: Originile binelui și răului
  • Cum funcționează plăcerea: noua știință despre ce ne place ceea ce ne place
  • Cum copiii învață semnificația cuvintelor
  • Limba, logica și concepte: Eseuri în onoarea lui John Macnamara

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie